'Goed gesprek over steekincidenten Middelburg, hij nam er echt de tijd voor'

Een goed gesprek, zo omschrijft Angelita Bos het onderonsje dat ze had met de burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, naar aanleiding van haar brief over het toenemende geweld in haar stad. "Hij heeft er echt de tijd voor genomen. We hebben er zeker twee uur gezeten."
Politie neemt mes in beslag na steekincident, in scène gezet ANP-436594571
Politie neemt mes in beslag na steekincident, in scène gezet © ANP
In haar brief bundelde ze de ervaringen van buurtgenoten. Die varieerden van bekogeld worden met blikjes en van je fiets getrapt worden tot het toenemende aantal steekpartijen. Hoewel het in de media, onder meer hier bij Omroep Zeeland, werd omschreven als een 'meldpunt' vindt Bos dat zelf een groot woord. Wel heeft ze de zorgen van meerdere inwoners over de toename van geweld en steekincidenten onder de aandacht gebracht.

Tevreden

Samen met enkele andere bezorgde inwoners van Middelburg ging ze het gesprek aan met burgemeester Bergmann. Hij kwam samen met de veiligheidsadviseur van de gemeente en met iemand van de politie. Zelf is ze is erg tevreden over dat gesprek.
Volgens Bos was de burgemeester echt doordrongen van de ernst van de situatie. "We moeten proberen om de verbinding te zoeken met elkaar, want die is nu een beetje zoekgeraakt", is de conclusie die Bos zelf trekt naar aanleiding van het gesprek.

'Melden blijft belangrijk'

Ze heeft ook het idee dat het gesprek effect heeft, want er wordt van alles aan gedaan. "Binnenkort is er ook een groot overleg met allerlei professionals uit de zorg en het onderwijs. En we hebben afgesproken dat we over twee maanden nog eens contact hebben om de ontwikkelingen te bespreken. Verder zet de gemeente in op buurtpreventie in probleemwijken. En ook het melden van problemen blijft belangrijk."
Vooral dat laatste schiet er volgens Bos tegenwoordig weleens bij in. "Veel mensen hebben het gevoel van: waarom zou ik het melden, want er gebeurt toch niets mee! Maar ik zou iedereen op willen roepen om het toch te melden, al was het maar zodat het geweld goed in kaart gebracht kan worden."