GGD: 'Coronaseizoen is begonnen, dus doe een zelftest bij klachten'

Het aantal coronabesmettingen in Zeeland neemt toe. We lijken aan de vooravond te staan van een nieuwe coronagolf, zegt Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland. "Dat is ook logisch", zegt Schinkelshoek. "Want we krijgen meer koud weer, het snotterseizoen is dus weer aangebroken. En dat betekent dus ook meer coronagevallen. Dus ligt een nieuwe coronagolf in de lijn der verwachtingen."
Ilona Schinkelshoek, projectmanager Covid-19 van de GGD Zeeland, bij de vaccinatie- en testlocatie in Goes
Ilona Schinkelshoek, projectmanager Covid-19 van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
Toch hoeven we ons nog geen zorgen maken, zegt Schinkelshoek. "Maar het is wél een goed moment om de basisregels extra goed in acht te nemen. En dan vooral het afnemen van een zelftest bij klachten en vervolgens ook in isolatie gaan als je positief test. Dat is heel belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan."

'Aantal prikken per dag is verdubbeld'

De hoop is ook dat deze herfstgolf mede wordt platgeslagen door de herhaalprik die nu door de GGD wordt uitgedeeld aan 60-plussers, mensen met een kwetsbare gezondheid en aan zorgpersoneel. Volgens Schinkelshoek vordert het prikken gestaag. "We hebben het erg druk. Vorige week deelden we iedere dag 1.500 prikken uit, maar dat aantal is nu verdubbeld naar 3.000 prikken per dag."
In de loop van volgende maand krijgt iedereen van twaalf jaar en ouder die al gevaccineerd is de oproep om de herhaalprik te halen. Toch zijn er in landelijke media ook veel verhalen over mensen die twijfelen over het wel of niet nemen van die prik.

'Weloverwogen beslissing'

Schinkelshoek hoopt vooral dat iedereen die afweging maakt op basis van juiste informatie. "Wij zijn er niet om jou te zeggen of je wel of niet die prik moet nemen, maar er gaat ook heel veel onzin rond en wij vinden het heel belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt, op basis van kloppende informatie."
Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland over nieuwe coronagolf
Daarom raadt Schinkelshoek aan om bijvoorbeeld naar de website van het RIVM te gaan. "Of als je liever iemand aan de telefoon spreekt, kun je ook bellen met de coronalijn van de GGD Zeeland: 0113-249442. Daar kun je terecht met vragen, of om een afspraak te maken."

Soms erg druk bij coronalijn

Bij het landelijke afsprakennummer is het soms erg druk. Er komen veel klachten binnen van mensen die lang in de wacht staan of er helemaal niet doorheen komen. Meestal gaat dat volgens Schinkelshoek bij de Zeeuwse coronalijn wél goed, maar niet altijd.
"Het is ook bij ons eigen callcenter soms wel érg druk", zegt Schinkelshoek. "Maar dat zijn altijd korte piekmomenten. Dus als je er niet doorheen komt, probeer het dan later nog een keer. We zijn te bellen van 08.00 tot 20.00 uur en we zijn ook open in het weekend."

Extra priklocatie

Er komt binnenkort ook een extra priklocatie bij. Vanaf maandag kan er ook geprikt worden in de Stadsschouwburg van Middelburg. "We merkten dat er toch de behoefte bestaat voor een locatie in Middelburg", aldus Schinkelshoek. De nieuwe locatie is geopend op maandag en dinsdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Wie niet hoort tot de doelgroep die nu gevaccineerd wordt, namelijk de 60-plussers, mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgpersoneel, moet wel nog even geduld hebben. "De huidige doelgroep heeft uiterlijk in de tweede week van oktober een uitnodiging ontvangen. Pas daarna komt de rest aan de beurt." Uiteindelijk wordt iedereen van twaalf jaar en ouder die de eerste twee prikken al heeft, opgeroepen voor deze herhaalprik.