Parkeertarieven gemeente Veere volgend jaar omlaag

De parkeertarieven in de gemeente Veere gaan vanaf 1 januari 2023 omlaag. De verlaging kost de gemeente een half miljoen euro. Daarmee lost de partij Hart voor Veere (HVV) alsnog een verkiezingsbelofte in.
De parkeerkosten in de gemeente Veere zijn dit jaar omhoog geschroefd
Parkeerterrein bij Dishoek © Omroep Zeeland
Vandaag presenteerde wethouder Marcel Steketee zijn parkeerplan met de titel 'Samen de scherpe randjes eraf halen'. De belangrijkste punten: het hoogste tarief van 5,20 euro per uur verdwijnt, op één uitzondering na. Bij de Jumbo in Zoutelande blijft het bestaan, maar daar blijft het eerste uur parkeren gratis als je binnen 60 minuten weer vertrekt..
Voor de rest van de gemeente wordt vanaf volgend jaar het hoogste uurtarief 3,20 euro. Dat geldt ook voor plekken waar je nu nog 3,60 euro betaalt. Op parkeerterreinen met een tarief van 2,80 per uur betaal je straks 2,40 euro. De huidige uurtarieven van 2,40 euro en 2,00 euro gaan niet omlaag. Al eerder werd bekend dat vanaf dit jaar alle parkeerterreinen van november tot maart gratis worden. En sinds 1 juli geldt betaald parkeren in de gemeente van 09.00 tot 19.00 uur, dat was tot 21.00 uur.
Betaalt parkeren parkeerautomaat
De tarieven in de gemeente Veere gaan omlaag © Omroep Zeeland
Ook het parkeren op de Westkappelse Zeedijk wordt goedkoper. Een jaarkaart gaat 40 euro kosten. Over een lengte van 700 meter op de dijk, van vuurtoren Noorderhoofd tot strandopgang Hogeweg (ter hoogte van het voormalige hotel Westduyn) kunnen zo'n 300 auto's gratis parkeren. Dat gaat van november tot maart ook gelden voor geheel Zoutelande en Dishoek en de Joossesweg in Westkapelle. Verder mogen bezoekers vanaf 1 januari niet meer parkeren op het Oranjeplein in Veere en bij café Tramzicht in Domburg. Daar kunnen dan alleen nog maar vergunninghouders terecht.

Heet hangijzer

Steketee hoopt met de nieuwe parkeertarieven van een heet hangijzer verlost te zijn. "Voor ons is belangrijk dat de nieuwe maatregelen op groot draagvlak kunnen rekenen. We hebben gesproken met de dorps- en stadsraden van Dishoek, Zoutelande, Domburg en Veere en met allerlei belangenorganisaties. Dat heeft in diverse kernen geleid tot verschillende aanpassingen. Zo wilden Zoutelande en Dishoek overal gratis parkeren in de winter, iets waarvoor Domburg absoluut niets voelde. De wens om het Oranjeplein in Veere te reserveren voor vergunninghouders leefde heel sterk bij de Stadsraad Veere. Men wil hiermee het autoverkeer op de Kaai beperken."
Dit is een bericht van WFM96.