Surfers zitten onder de stookolie: 'Dit hoort er niet te zijn'

Op verschillende delen aan de Zeeuwse kust spoelt stookolie aan. De olie is onder andere bij Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Domburg gevonden. Dat is niet alleen vervelend voor de natuur, maar ook voor surfers. Hun materialen raken beschadigd en zelf zitten ze ook onder de olie.
Pascal en Patrick vertellen over de olievervuiling
"Het is een plakkerige substantie die eigenlijk niet thuishoort op het strand. Je ziet het bijna niet, maar je hebt er wel last van. Als je erin loopt of als dieren of kinderen erin spelen, zitten ze onder die olie. Je ziet ook honden en meeuwen erin wroeten. Dat hoort niet. Dat hoort er niet te zijn", zegt golfsurfer en surfleraar Pascal van der Mast uit Domburg.

Iedereen zat eronder

Hij ondervond de nadelige gevolgen van de olie zelf, toen hij gisteren samen met wat surfleerlingen het water uitkwam. In het water voelden de watersporters er nog niet veel van, maar eenmaal op het strand zagen ze het resultaat: "In één keer zaten er een paar onder de zwarte substantie. Eerst deden we er een beetje lacherig over, maar na de trainingssessie zat eigenlijk iedereen eronder."
Pascal van der Mast
Pascal van der Mast met een olieklont © Omroep Zeeland
En dat heeft vervelende gevolgen: "Het is niet mooi. Van je voeten kun je het wel afschrobben, maar het gaat heel moeilijk uit de wetsuits en de surfboards."

Waar komt de olie vandaan?

Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar het is waarschijnlijk afkomstig van een schip. Rijkswaterstaat heeft de kustwacht verzocht om een inspectievlucht te doen om zo de veroorzaker van de olievervuiling te achterhalen.
Patrick Sins haalt zijn boards één voor één uit de opslag op het strand. De eigenaar van Surfschool Sportshop Domburg bekijkt de schade: "Er zit behoorlijk wat olie op. Dat is gisteren gebeurd. De wetsuits en boards zaten er helemaal onder. We hebben al redelijk wat schoongemaakt, maar hier zie je het nog." Hij wijst op een aantal grote zwarte vlekken op een blauw board.
Patrick Sins
Patrick Sins maakt zijn board schoon © Omroep Zeeland
En de enige manier om dat eraf te krijgen? "Het is een kwestie van poetsen. Dat valt niet mee op de boards en ook op de wetsuits niet. Het is echt even flink boenen."

Wie is verantwoordelijk voor het opruimen van de olie?

Dat hangt af van de hoeveelheid olie. Rijkswaterstaat heeft de verantwoordelijkheid om het op te ruimen wanneer het gaat om vijf kuub of meer. Als het minder dan vijf kuub is, ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente.
In eerste instantie werd gedacht dat het om minder dan vijf kuub ging en de verantwoordelijkheid bij de gemeente lag. In de loop van de dag kreeg Rijkswaterstaat steeds meer meldingen binnen van olie op de stranden en in het water, ook op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Het bleek bij nader inzien om meer dan vijf kuub te gaan en dus gaat Rijkswaterstaat morgenochtend aan de slag om het goedje op te ruimen.
Eerder was het ook al raak met de olieklontjes in het water. In februari spoelden er klonten aan op de stranden van Westkapelle en Veere. Nu het weer gebeurt, hopen de mannen dat het strand en de zee snel weer schoon zijn: "Want we staan bekend om onze schone stranden en het is hier ook echt heel fijn. Dus dat moet zo blijven", eindigt Van der Mast op een positieve noot.