Meten is weten: scholieren controleren snelheid van auto's in Hoedekenskerke

Met een snelheidsmeter staan kinderen van basisschool de Regenboog donderdagmiddag langs de 's-Gravenpoldersestraat in Hoedekenskerke. Naar aanleiding van de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid wil de dorpsraad aandacht besteden aan het zachter en veiliger rijden in hun dorp en daar helpen de leerlingen vandaag aan mee door te meten hoe snel de langsrijdende auto's gaan. "Als je dertig rijdt dat kan, maar harder dat mag echt niet", vertelt Wouter uit groep 5.
Scholieren meten snelheid Hoedekenskerke
Een scholier meet de snelheid van automobilisten in de straat in Hoedekenskerke © Omroep Zeeland
September is uitgeroepen tot de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. In Hoedekenskerke willen ze daar ook graag aandacht aan besteden, want volgens de dorpsraad wordt er met regelmaat te hard gereden in het dorp. "Wij willen aandacht vragen voor de snelheid waarmee mensen ons dorp binnen komen rijden. Ik merk helaas dat dat nog wel eens te hard is", vertelt Miranda Oreel van de dorpsraad.

Geen papieren bon

De kinderen uit groep 4, 5 en 6 weten heel goed dat automobilisten hier maar dertig mogen rijden. Zo ook Rowan, hij stond met een snelheidsmeter in de hand te controleren. "Deze auto reed niet te snel. Deze reed 23."
Geen bon dus, maar wel een bonbon. Die delen de leerlingen uit aan bestuurders die zich netjes aan de snelheid houden. De snelheidsduivels die harder dan de toegestane snelheid rijden, worden daar door het team van de dorpsraad en de leerlingen op aangesproken.
Scholieren spreken auto's aan op verkeersveiligheid Hoedekenskerke
Deze automobilist hield zich aan de snelheid en werd beloond met een bonbon © Omroep Zeeland
Oreel merkt dat er nog te vaak harder dan dertig wordt gereden in het dorp. "Specifiek in deze straat moeten auto's rustiger het dorp in komen rijden. Dat is voor de omwonenden fijner." Dat konden de inwoners van de straat zeker beamen, toen ze de actie van de scholieren zagen.