Carbidschieten steeds populairder

Carbidschieten steeds populairder
VROUWENPOLDER - Klanten komen ook van ver buiten de provincie. Regelmatig rijden mensen vanuit Rotterdam, Breda of Antwerpen naar Vrouwenpolder voor een stuk carbid.

Beperkt

De punten waar carbid mag worden verkocht, zijn beperkt. De gemeente moet een vergunning afgeven. De belangrijkste voorwaarde is dat de voorraad carbid niet nat wordt. Als dat gebeurt, komt er een soort gas vrij en ontploft de boel.

Populair

Volgens eigenaar Adriaan Langebeeke wordt carbidschieten de laatste jaren steeds populairder. Een kilo carbid kost zo'n 6,50 euro. Daarmee kun je een uur knallen. Een uur vuurwerk afsteken kost heel wat meer geld. Zeeland kent in enkele dorpen de traditie om op Oudjaarsdag een gesloten melkbus met carbid te laten ploffen, waarbij de deksel er af schiet.

Ontmoedigen

Mensen die op oudejaarsdag in Reimerswaal met carbid willen schieten moeten dat van tevoren melden bij de gemeente. Daartoe moet op de website van de gemeente een formulier worden ingevuld. Burgemeester Huisman wil op die manier het carbidschieten ontmoedigen.

Op het formulier, dat voor 17 december moet worden geleverd, moeten aanvragers melden waar er wordt geschoten en hoeveel. De gemeente zegt dat de politie dit jaar streng controleert op het carbidschieten.