Schoonmaakoperatie om 'konijnenkeutels' stookolie te verwijderen

De stookolie die de afgelopen dagen aanspoelde wordt zo snel mogelijk opgeruimd. Rijkswaterstaat gaat er vanuit dat alles vrijdag of zaterdagmorgen weer schoon is. De bolletjes stookolie werden vooral aangetroffen op Schouwen-Duiveland, Walcheren en op Goeree-Overflakkee.
Het strand bij Renesse wordt schoongemaakt van stookolie
Het strand bij Renesse wordt schoongemaakt van stookolie © Omroep Zeeland
Het opruimen is een arbeidsintensieve klus. Twee mannen met een hark en één met een grote schep zoeken de stranden af op zoek naar de bolletjes die op veel plaatsen de grootte hebben van konijnenkeutels. Nadat ze bij elkaar geharkt zijn, worden ze in de bak van de shovel geschept. Daarnaast rijdt een tractor met aanhanger. Daarin zit een apparaat dat de olie los trilt van het zand. Het zand gaat terug het strand op en de olie wordt door een tweede tractor afgevoerd.

Hoeveelheid is onbekend

"Het is een lastig werkje, maar we willen natuurlijk zeker weten dat alles opgeruimd is. Stookolie is een smerig goedje dat meteen plakt en afgeeft." Dat zegt Peter Dellebeke van Rijkswaterstaat. In Zeeland spoelde de stookolie vooral op Schouwen-Duiveland en de Walcherse kust aan. Hoeveel er aangespoeld is, is niet bekend volgens Dellebeke: "Dat is moeilijk in te schatten. We zagen donderdag al wel vrij snel dat het meer dan vijf kuub is wat betekent dat het onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat valt en wij het opruimen."
De kleine bolletjes stookolie op de Zeeuwse stranden
De kleine bolletjes stookolie op de Zeeuwse stranden © Omroep Zeeland
De schade aan de natuur lijkt vooralsnog beperkt zegt Dellebeke: "Het zijn kleine bolletjes. Niet van die grote plakkaten olie zoals je die wel eens op het nieuws ziet. Gelukkig niet, want nu lijkt het erop dat de schade voor de natuur beperkt blijft. Al is olie in de natuur nooit goed natuurlijk."

Stookolie heeft eigen DNA

De boosdoener achter de olie zal lastig te vinden zijn. De kans is groot dat het van een schip komt, maar welk schip dat is weet Rijkswaterstaat niet. Dellebeke: "We gaan natuurlijk onderzoek doen. Stookolie heeft net als de mens een soort eigen DNA dus het is hopelijk te achterhalen waar het vandaan komt. Daarnaast gaan we data doorspitten en beelden bekijken om te zien welke schepen hier in de buurt zijn geweest maar om de oorzaak te vinden...dat zal moeilijk worden."