#verwarminguit: Marry uit Middelburg wil het zo lang mogelijk uithouden zonder kachel

Een dekentje voor op de bank, pantoffels aan de voeten. Marry Fermont uit Middelburg probeert zo lang mogelijk haar kachel uit te laten en post daarover op instagram. Ze hoopt zo ook andere mensen te inspireren mee te doen.
challenge verwarming middelburg
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Vorig jaar is ze begonnen met de verwarming een graad lager te zetten. En dit jaar gaat ze dus proberen de verwarming zo lang mogelijk uit te laten staan. Ze lacht: "Een dekentje, pantoffels en we hebben ook dikke, wollen truien. Op die manier proberen we het toch zo warm mogelijk te houden."
challenge verwarming middelburg
Pantoffels en een deken voor extra warmte © Omroep Zeeland
Het ging er in eerste instantie om zo duurzaam mogelijk te leven. "Voor het milieu is het gewoon belangrijk dat we zo min mogelijk gebruiken. Maar nu het geld erbij komt, is dat nog een extra stok achter de deur. Als we het nu koud hebben, denk ik er wel twee keer over na voordat ik de kachel aanzet."
Het wordt bijna een sport, hoor ik meer mensen zeggen
Marry Fermont over zo lang mogelijk de kachel uit laten staan
Marry post over energie besparen op instagram onder de hashtag verwarminguit. Ze krijgt veel reacties. "Veel mensen die ook bezig zijn met de verwarming uit te laten staan of de temperatuur laag te houden. Mensen die een kookwekker in de badkamer hebben staan. Het wordt bijna een sport. Dat hoor ik ook steeds meer mensen zeggen."
challenge verwarming middelburg
Marry post onder #verwarminguit op instagram © Omroep Zeeland
Volgens haar helpen alle kleine besparingen. Zo zet ze bijvoorbeeld de ovendeur open als ze iets verwarmd heeft. Zodat de warmte de kamer ingaat en niet afgevoerd wordt door de ventilator van de oven.

18 graden op de thermostaat

Ze hoopt dat het haar nog een tijdje lukt de kachel uit te laten staan. Op deze relatief zonnige dag is het 18 graden in de kamer. Dus hoeft dat vandaag geen probleem te zijn. "Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je woont. In een rijtje, op de hoek of vrijstaand. Of je huis goed geïsoleerd is of een tochtgat is. Dat telt allemaal mee."
Uit een rondgang langs haar ruim 400 volgers blijkt dat 82 procent van hen, net zoals Marry, zo lang mogelijk wil wachten met de verwarming aan te zetten. Marry: "Het speelt ook mee of je een vast of variabel contract hebt. Maar het gegeven dat 82 procent zo lang mogelijk het moment van aanzetten wil uitstellen, geeft wel aan dat het leeft bij veel mensen."