Onderzoeker zeespiegelstijging: 'Niet overal meer huizen bouwen in Zeeland'

Volgens kennisinstituut Deltares moeten in Zeeland niet meer zomaar overal huizen worden gebouwd zonder goed na te denken over de stijgende zeespiegel. Dat zegt onderzoeker Marjolijn Haasnoot vanmorgen in het NRC.
Oosterscheldekering
Nederland moet zich nu al voorbereiden op een zeespiegelstijging. © Pieter van de Zande
Volgens haar is er in Zeeland over vijftig jaar veel meer ruimte nodig om het water vanuit de rivieren naar de zee te laten stromen. "Dat water moeten we ergens laten. Daar moet dan ruimte voor komen. (...) Als je daar wel bouwt, zoals veel Zeeuwse gemeenten willen, kun je als waterbeheerder de keuze voor deze richting al niet meer maken."

Strategie tegen stijging van het water

Haasnoot is onderzoeker is bij kennisinstituut Deltares dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een rapport over de zeespiegelstijging heeft gemaakt. De conclusie is dat Nederland nu al moet kiezen voor een strategie tegen de stijging van het water. Als de politiek nu de plannen niet aanpast, hebben we volgens Deltares straks een probleem omdat dat in de toekomst de mogelijkheden om maatregelen te nemen verkleint.
De onderzoeker stelt dat als de plannen nu niet worden aangepast, de kans bestaat dat mensen in Zeeland huizen kopen die ze in de toekomst moeten verlaten. "Als je daar nu niet over nadenkt, zullen die investeringen straks voor niets zijn geweest. Banken en verzekeraars beseffen inmiddels ook dat dit ze gaan raken, en zullen tegen de volgende generatie zeggen: u krijgt geen hypotheek of verzekering meer."