Vrijwillig tussen vier muren zitten? Torentijd heet je van harte welkom!

Maar liefst twintig vacatures staan er op dit moment open bij gevangenis Torentijd in Middelburg. Van penitentiair inrichtingswerker tot arbeidsbegeleider of complexbeveiliger. Een wervingsavond waar geïnteresseerden een kijkje binnen kunnen nemen, moet ervoor zorgen dat die banen snel ingevuld worden.
Vrijwillig tussen vier muren zitten? Torentijd heet je van harte welkom!
Directeur Madelon van den Berg van de Penitentiaire Inrichting Middelburg vindt het zelf ook bijzonder dat er zoveel vacatures tegelijk openstaan. "Er is altijd wel een verloop van zo'n vijf procent, maar op dit moment is de arbeidsmarkt zo ruim dat mensen vaker verder kijken naar hun kansen."

Roosters rondkrijgen

De roosters rondkrijgen is dan ook een hele uitdaging. "In de zomervakantie was dat lastig, nu wordt het wel weer wat makkelijker. Maar het gaat nog steeds maar net, er moet geen zieke bijkomen, dan loop je de hele dag op je tenen. Een keertje is dat niet zo erg, maar dagelijks is dat niet wenselijk."
Over Torentijd
De gevangenis biedt plaats aan 230 gedetineerden en 24 politiearrestanten.
De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde is 109 dagen.
Bij Torentijd werken 210 mensen, 37% vrouwen en 63% mannen.
Torentijd probeert op allerlei manieren personeel binnen te halen. "We adverteren, zijn actief op sociale media en we hebben nauw contact met verschillende Mbo-opleidingen. We gaan zelfs bij basisscholen langs om kinderen nu al warm te maken." Volgens de directeur zijn er veel mogelijkheden in het gevangeniswezen voor mbo-ers en krijg je een opleiding vergoed als je de juiste papieren nog niet hebt.

Mensen van allerlei pluimage

Toch moet het gevangeniswerk wel bij je persoonlijkheid passen. "Je moet stevig in je schoenen staan en flexibel zijn. Je werkt met mensen van allerlei pluimage. Sommige gedetineerden hebben psychische stoornissen, anderen een agressieprobleem. Maar je hebt ook de wat zwakkere broeders die je aan het handje moet nemen. Het is van alles wat."

Wervingsavond

De gevangenis organiseert op 12 oktober een wervingsavond. In 2019 was een vergelijkbare avond volgens Van den Berg behoorlijk succesvol. Er kwamen 160 mensen op af en het leverde dertien nieuwe medewerkers op.
Wervingsavond Torentijd
Murat werkt al tien jaar met plezier in het gevangeniszwezen © Omroep Zeeland
Murat kan niet wachten tot er nieuwe collega's bijkomen. Hij werkt al tien jaar in het gevangeniswezen. Hij begon als complexbeveiliger en is inmiddels doorgegroeid tot Teamleider Beveiliging bij Torentijd. "Als beveiliger doe je portierswerk, houd je toezicht bij bezoek, bekijk je camerabeelden in de meldkamer en begeleid je gedetineerden als zij zich door het gebouw moeten bewegen."

Spannend werk

"Een beveiliger moet overal oren en ogen hebben, er kan namelijk zomaar iets gebeuren. Iedereen rekent op ons bij een calamiteit. Dat kan een vechtpartij zijn, een gedetineerde die niet mee wil werken of een medisch noodgeval." Murat is van mening dat werken in de gevangenis net zo spannend is als het lijkt. "Natuurlijk kan het ook wel eens even saai zijn. Maar je weet dat het ieder moment om kan slaan. Dat maakt het voor mij spannend."