Danny Huibregtse wint Kustmarathon na bloedstollende finale

Danny Huibregtse heeft op sensationele wijze de Kustmarathon gewonnen. De atleet uit Westkapelle achterhaalde in de laatste honderden meters koploper Luuk Metselaar uit Utrecht, die vanaf de start vooraan liep. Huibregtse finishte in een tijd van 2:46.52', met een kleine minuut voorsprong op Metselaar.
Bekijk de samenvatting van de Kustmarathon
Van enige spanning vooraan was lang geen sprake. Metselaar pakte een grote voorsprong richting het strand en ook op het zand bewees de Utrechter over goede benen te beschikken. Bij het opgaan van het strand in Vrouwenpolder was de voorsprong van Metselaar op eerste achtervolger Okbazgi Kidane uit Poortvliet nog een minuut of twee, bij het afgaan was de marge verdubbeld.
Achter Metselaar ontspon zich een spannende strijd tussen zes Zeeuwen om wat leek de tweede plaats. Bij Domburg, inmiddels ruim vijf minuten achter de koploper, achterhaalde Huibregtse Kidane en pakte de atleet uit Westkapelle de tweede plek over. Daarachter vond Peter Biewenga uit Middelburg aansluiting bij een achtervolgend groepje en hij liet het groepje met onder andere Tim Pleijte, winnaar van de editie van 2021, meteen achter zich.

Terugval

Vlak voor Westkapelle stopte Metselaar om wat te eten en te drinken. Het bleek het begin van een terugval van de koploper. Na Westkapelle was de voorsprong van de Utrechter op Huibregtse teruggelopen naar 2.40' en met Zoutelande in zicht liep de marge zelfs terug naar iets meer dan een minuut. Huibregtse kreeg Metselaar in het vizier en in de slotkilometer ging de Walcherse atleet erop en erover.
Daarmee kreeg de Kustmarathon een nieuwe Zeeuwse winnaar. Huibregtse is na Sébastien Schletterer, Tim Pleijte en Huub van Noorden de vierde Zeeuw die de Kustmarathon op zijn naam schrijft. Achter Metselaar legde Biewenga beslag op de derde plaats.
'Dit had ik van te voren nooit durven dromen'

Uitslag Kustmarathon 2022

mannen
1. Danny Huibregtse Westkapelle 2:46.52'
2. Luuk Metselaar Utrecht 2:47.26'
3. Peter Biewenga Middelburg 2:50.23'
4. Bart van Trigt Amsterdam 2:51.13'
5. David Bouman Rotterdam 2:53.48'
6. Tim Pleijte Vlissingen 2:55.38'
7. Wouter Decock België 2:55.47'
8. Arjan Kaashoek Ameide 2:56.11'
9. Okbazgi Kidane Poortvliet 2:58.14'
10. Corné van Belzen Middelburg 3:02.15'
Kijk hier voor de volledige uitslag