Vakantieganger Kappenberg troeft Zeeuwse dames af in Kustmarathon

Net als bij de heren kreeg de Kustmarathon bij de dames ook een nieuwe winnaar. Voor de tweede keer in de historie ging de zege naar een buitenlandse atlete; Jana Kappenberg uit Duitsland, in Zeeland op vakantie, troefde de Zeeuwse atletes af en won met grote overmacht. Monique Verschuure uit Yerseke werd op ruime achterstand achter Kappenberg tweede.
Jana Kappenberg komt als eerste aan in Zoutelande
Jana Kappenberg komt als eerste aan in Zoutelande © Kustmarathon Zeeland
Al vroeg in de wedstrijd vond Kappenberg aansluiting bij een groepje heren, en zagen de andere dames de Duitse niet meer terug. Kappenberg pakte al snel een grote voorsprong en bij het opgaan van het strand in Vrouwenpolder was die voorsprong al opgelopen tot bijna vier minuten.

Podiumplekken

Achter de ongenaakbare koploper streden een aantal Zeeuwse dames om de podiumplekken. Eerst was het Samantha Luitwieler uit Vlissingen, de winnares van de vorige twee edities, die tweede liep, maar al snel bleek dat een derde zege er niet in zat. Luitwieler liep niet soepel en had duidelijk last van een scheenbeenblessure. Leonie Ton uit Wissenkerke achterhaalde Luitwieler en lag enige tijd tweede, maar zij werd op haar beurt weer bijgehaald door Verschuure.

Buitenlandse winnares

Het gebeurde allemaal ver achter Kappenberg. De atlete uit Münster finishte in een tijd van 3:08.14' en had op de streep meer dan zes minuten voorsprong op Verschuure. Na Radka Churanova uit Tsjechië in 2016 kreeg de Kustmarathon zo een tweede buitenlandse winnares. Achter Verschuure legde Ton beslag op de derde plaats.

Uitslag Kustmarathon 2022

vrouwen
1. Jana Kappenberg Duitsland 3:08.14'
2. Monique Verschuure Yerseke 3:14.44'
3. Leonie Ton Wissenkerke 3:23.05'
4. Esther Noteboom Heinkenszand 3:29.14'
5. Claudette Louwerse Zoutelande 3:43.32'
6. Astrid van Moolenbroek Nijmegen 3:48.00'
7. Loura Kleinepier Middelburg 3:48.26'
8. Mirjana Schaap Stavenisse 3:48.40
9. Annelotte van Dieren Kapelle 3:48.43'
10. Monica Sanderse Vlissingen 3.50.55'
Kijk hier voor de volledige uitslag