Dode gewone vinvis die dagen voor kust België dreef, aangespoeld bij Westkapelle

Het kadaver van de gewone vinvis dat de afgelopen dagen voor de Belgische kust ronddreef is aangespoeld bij de Zeedijk in Westkapelle. Daar werd het dier van veertien meter lang vanochtend ontdekt.
Dode vinvis Westkapelle
De gewone vinvis trok vandaag veel bekijks. Eén van de toeschouwers vond het beeld van het dode die confronterend. "Ik schrik er wel een beetje van. Dan denk je hoe kan dit gebeuren want het ziet er wel een beetje zielig uit." Iemand anders is vanwege de geur bewust uit de wind gaan staan. "Ik ben er om heen gelopen haha, we zijn staan niet voor niets nu hier."
Ook deelnemers van de kustmarathon konden meegenieten van zowel het beeld als de geur. De route loopt namelijk over de Westkapelse zeedijk. Volgens Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren Nederland komt het niet vaak voor dat de gewone vinvis aanspoelt. "In 2012 spoelde een gewone vinvis aan bij Vlissingen, in 2019 hadden we een vinvis in de Sloehaven, in 2021 werd een vinvis de sluizen van Terneuzen in meegesleurd door een schip en nu dus deze dus het komt niet heel vaak voor."
De gewone vinvis, is dat een naam?
Ja de 'gewone vinvis' is één van de soorten uit de familie van vinvissen. Dit zeezoogdier kan z'n zevenentwintig meter lang worden en is daarmee het op één na grootste dier onder de walvisachtige ter wereld. Er is maar één dier dat nog groter is en dat is de blauwe vinvis.
In België werd vrijdag nog een zoekactie op touw gezet. In Nieuwpoort werd het kadaver ontdekt. Omdat het een potentieel risico zou vormen voor schepen werd de zoekactie gisteren voortgezet. Maar in de buurt van Zeebrugge moest het zoeken uiteindelijk worden gestaakt omdat het karkas van de gewone vinvis was verdwenen. Er werd vanuit gegaan dat het of zou zijn gezonken of verder was afgedreven richting de Zeeuwse kust. Dat laatste was dus het geval.
De plek rond het kadaver is nu afgezet met hekken. Lonneke IJsseldijk, verbonden aan de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht zegt dat het kadaver morgen in de loop van de dag opgeruimd. Daarvoor zal het karkas in stukken worden gesneden om het daarna te kunnen afvoeren. Volgens haar is het onwaarschijnlijk dat het kadaver nog gebruikt kan worden voor onderzoek. "Voor onderzoek heb je organen nodig en hij ziet er nu al plat uit."
Daarom wordt het dier morgen in opdracht van Rijkswaterstaat geruimd. "In Nederland werkt het met dode dieren zo dat ze aangeboden worden voor destructie. Dus hij wordt in stukken gesneden en afgevoerd," aldus IJsseldijk. Ze hoopt dat de werkzaamheden in de loop van maandagmiddag klaar zijn.