Grafstemming bij trainerskerkhof Hoek: 'Ik hecht me niet meer aan een trainer'

Hoewel voetbalclub Hoek gisteren met 2-1 won van VVOG ging het gisteren op het eigen sportpark amper over de gewonnen wedstrijd in de Derde Divisie. Het bliksemvertrek van Björn De Neve vrijdagavond was vooral onderwerp van gesprek. De trainer, de zoveelste inmiddels, vertrok na een conflict met het bestuur van Hoek.
'Wéér stapt er een trainer op. Het is gewoon heel triest.'
Een half jaar en slechts dertien wedstrijden later pakt hij zijn biezen. Naar eigen zeggen omdat hij vindt dat er te weinig draagvlak is voor hem binnen de club om nog langer aan te blijven. Het past bij de reputatie van Hoek, dat vorig seizoen vijf trainers versleet en steeds meer lijkt op een trainerskerkhof.
Voorzitter Ad van Langevelde baalt van het vertrek. "Ik zit al zo'n 25 jaar bij de club, maar zo erg als nu heb ik het niet eerder meegemaakt", verzucht hij. "Wéér stapt er een trainer op na een paar maanden. Het is gewoon heel triest."

Fatsoensnormen

Donderdag was er een overleg tussen De Neve en enkele mensen van de sponsorstichting, waarin de emoties dusdanig hoog zouden zijn opgelopen dat er een niet te lijmen breuk was ontstaan. Assistent-trainer Pieter Ongena sprak een dag later uitvoerig met De Neve. "Hij gaf aan dat er fatsoensnormen zijn overschreden. Ik heb enorm veel respect voor zijn keuze."
Zodra er een nieuwe staf is, wens ik ze veel succes en neem ik ook afscheid.
Pieter Ongena zal net als De Neve gaan afzwaaien bij Hoek
Voor de spelersgroep kwam het trainersvertrek als donderslag bij heldere hemel. "Ik heb een half uur met Björn gebeld. Volgens hem heeft het niets te maken met de sportieve resultaten of de spelersgroep", aldus aanvoerder Rik Impens. "Natuurlijk hoorden wij wel dat er op de achtergrond wat speelde tussen de trainer en het bestuur."
Bjorn-De-Neve-Hoek
Björn De Neve verkeerde al langer in onmin met de club (archief) © Orange Pictures
Voorlopig worden de honneurs bij Hoek op interim-basis waargenomen door keeperstrainer Griffin De Vroe en Ongena. Laatstgenoemde verklaart zich echter solidair met De Neve. "Zodra er een nieuwe staf is, wens ik ze veel succes en neem ik ook afscheid." Impens weet niet of hij De Neve gaat missen. "Na vorig seizoen hecht ik me niet zo snel meer aan een trainer", zegt hij veelbetekenend.

In de spiegel kijken

Voorzitter Van Langevelde vindt het tijd dat men bij Hoek eens goed in de spiegel gaat kijken en zich af gaat vragen hoe het komt dat er zoveel trainers sneuvelen. "We moeten om tafel, om te kijken wat de oorzaak is en wat we daaraan kunnen doen." Ongena juicht dat initiatief in elk geval toe. "Ik denk dat bepaalde mensen daar lessen uit gaan trekken, want het ligt niet aan Björn dat hij niet meer door één deur kan met hen. Nu is het Björn die vertrekt, maar als dit zo doorgaat, volgt er morgen iemand anders."