Goeiemorgen! Vinvis opgeruimd, minister Jetten op bezoek en zonnige dag

Goeiemorgen. Het is maandag 3 oktober, een dag waarop veel Zeeuwen wakker zullen worden met spierpijn na het kustmarathonweekend.
Wil je nog even nagenieten? Bekijk hier het liveblog van de Lightrun en de Ladiesrun op vrijdag, hier het liveblog van de Kustmarathon op zaterdag en hier het liveblog van de wandelmarathon. Je kan ook de radio aanzetten, rond 07.00 uur vanmorgen blikken we terug met de organisatie.
Lachend in Zeeuws tenue
Dat was 'm weer, de Kustmarathon Zeeland 2022! © Omroep Zeeland
Nog even over afgelopen weekend: de geboorteakte van Zeeland is even terug in onze provincie en te zien in het Zeeuws Museum. Het is een vel uit het jaar 1323 met een heleboel tekst. Eraan vast zitten een heleboel van die officiële zegels. Dit weekend is de geboorteakte onthuld.
Een zonovergoten Zeeuws Museum aan het Abdijplein in Middelburg (foto: Ria Brasser, uit Oost-Souburg)
De akte is te zien in het Zeeuws Museum © Ria Brasser, uit Oost-Souburg
De dode vinvis die gisteren werd gevonden bij Westkapelle wordt vandaag opgeruimd. Volgens onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht kan het karkas niet meer gebruikt worden voor onderzoek.
Dode vinvis aangespoeld bij Westkapelle
Dode vinvis aangespoeld bij Westkapelle © HV Zeeland
Minister Rob Jetten komt naar Zeeland met in de achterzak de scenariostudie voor kernenergie. Daarin staat dat kernenergie, onder voorwaarden, een goede toevoeging kan zijn aan de brede energiemix die nodig is om in de toekomst onafhankelijk van fossiele energie te worden. Zeeland wil graag een of twee nieuwe kerncentrales. Je leest en hoort vandaag meer over het bezoek van Jetten op onze kanalen.
Rob Jetten
Minister Rob Jetten komt vandaag op bezoek in Zeeland © ANP
Met aanwinst Lazar Tatomir heeft rugbyclub Oemoemenoe een ambitieus talent in de gelederen. Tatomir (20) liet deze zomer huis en haard in Servië achter om te gaan spelen voor de Walcherse formatie. "Inmiddels kan ik de clubnaam goed uitspreken, maar dat kostte wel de nodige moeite." Hij doet vandaag zijn verhaal bij Omroep Zeeland.
Lazar-Tatomir-Oemoemenoe
Lazar Tatomir tijdens de warming-up bij Oemoemenoe © Omroep Zeeland

Het weer

Het wordt een droge, zonnige dag vandaag. Het wordt zo'n 17 à 18 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot zuiden. Genieten dus! Ben je aan het werk vandaag? Dan is het prachtig weer voor een pauzewandeling.
De komende dagen blijft het zacht, met dinsdagmiddag zelfs een temperatuur van rond de 20 graden en woensdag rond de 21 graden. Wel neemt woensdagmiddag de wind toe en is er kans op regen in de middag en de avond. Na woensdag dalen de temperaturen weer iets.