Middelburgse vereniging houdt open huis op wereld Bailong Ball dag

Wereldwijd spelen miljoenen mensen Bailong Ball, maar in Nederland is er maar één vereniging. Die vereniging zit in Middelburg en telt zestien leden. Ze openden vandaag de deuren voor iedereen die de sport eens wilde proberen op Bailong Ball dag.
Middelburgse vereniging doet mee aan wereld Bailang Ball dag
Maar wat is Bailong Ball? Maya Lentze van de Taji Bailong Ball Vereniging Nederland is instructeur en legt het uit: "Het is een racketsport die oorspronkelijk uit China komt. Het is gebaseerd op de eeuwenoude Chinese bewegingsleer Taiji of Qigong. Dat houdt in dat de bewegingen altijd zacht en soepel zijn." De sporters spelen volgens haar dus niet hard tegen hard. "We slaan nooit tegen de bal, als de bal op ons afkomt nemen we juist de bal mee." Lentze houdt naar eigen zeggen van de zachtheid van de sport en dat je samen met je medespeler wat creëert.

Eerste kennismaking

Enkele oud beoefenaars van de sport sloten vandaag weer aan, maar ook nieuwe mensen die de sport willen gaan beoefen deden mee, zo ook Jolande: "Ik heb yoga gedaan en ik heb gesquasht." Bailong Ball vindt ze een mooie balans tussen die twee. "Het lijkt er heel erg op, de rust die je bij squashen niet hebt, heb je bij dit heel erg. En spierpijn krijg je niet omdat je zulke vloeiende bewegingen maakt."
Naast de open dag maakt de Middelburgse vereniging vandaag ook digitaal contact met sportgenoten in de rest van de wereld. "Dat is heel leuk, zeker als je weet dat er in China dertig miljoen mensen dit spelen. Binnen Europa zijn het er ongeveer 20.000. Dan vind ik het toch leuk dat wij daar toch een klein beetje deel van uitmaken," aldus Lentze.