Tevreden organisatie Kustmarathon blikt terug: 'Deze marathon is toch echt anders'

De dag na het kustmarathonweekend: tijd om terug te blikken met de organisatie. "Het was een heel goed weekend met fantastisch veel deelnemers", zegt Chris Simons, organisator van de Kustmarathon Zeeland als hij terugblikt op het hardloop-, fiets- en wandelevenement in Zeeland Wordt Wakker. "We hadden veel wind, maar dat vinden we niet erg. En toch een zonnetje in de middag."
Kustmarathon 2022
Het spannende slot van de Kustmarathon hardloopwedstrijd © Ria Brasser
Een van de hoogtepunten was het slot van de hardloopwedstrijd op zaterdag, waar Danny Huibregtse uit Westkapelle de loper uit Utrecht die de hele wedstrijd op kop liep op spectaculaire wijze inhaalde en zo de winst pakte. "De man uit Utrecht had vanaf het begin een grote voorsprong. Bij een normale marathon zou je zeggen: appeltje eitje. Maar de Kustmarathon is toch echt anders, dat hebben we al vaker gezien."
Wat deze marathon dan zo anders maakt? "Sowieso de wind, die speelt veel hardlopers toch parten. Bijna niemand heeft dit jaar een persoonlijk record gelopen. Maar het gaat ook over de indeling van de wedstrijd. Ga je heel snel van start, dan denk je: dit gaat wel goed. Maar dan krijg je al die duinen."

Positieve reacties op parcours

Het parcours van de Kustmarathon was dit jaar iets gewijzigd. Bij de start mochten de hardlopers een stuk door natuurgebied Westenschouwen lopen, net zoals voorheen. Het was een gekoesterde wens van de organisatie en van veel deelnemers, dus die wijziging werd positief ontvangen.
Een andere wijziging betrof de duinen in natuurgebied de Manteling.. "Het was heel leuk dat ze na Oostkapelle gelijk de duinen in konden", aldus Simons. "Het strand was toch een heel groot gedeelte en daar konden we nu twee kilometer van afsnoepen door eerder van het strand af te gaan. Ik hoorde veel deelnemers er goede dingen over zeggen."

Op naar de twintig

De organisatie gaat zich al snel bezighouden met de volgende editie en dat wordt een bijzondere: de twintigste Kustmarathon Zeeland. "Ik hoop dat er heel veel ex-deelnemers en ex-winnaars mee zullen doen", zegt Simons. "Maar ook aan de voorkant gaan we er iets speciaals van maken. We willen iedere twintigste van de maand iets leuks organiseren, om mensen enthousiast te maken naar het jubileum toe."
Wil jij ook nog even nagenieten van de Kustmarathon? De televisie uitzending van de wandelmarathon kan je hier terugkijken. De uitzending van de Kustmarathon is hier te zien. We hebben alle drie de dagen ook een liveblog bijgehouden. Bekijk hier het liveblog van de Lightrun en de Ladiesrun op vrijdag, hier het liveblog van de Kustmarathon op zaterdag en hier het liveblog van de wandelmarathon.