Dode vinvis in stukken weggehaald met shovel: 'Je hoeft niet met je scalpel aan te komen'

Medewerkers van Naturalis, de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat hebben de dode gewone vinvis, die gisteren aanspoelde bij Westkapelle, geruimd.
Let op: de foto's en video in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren.
walvis vinvis aangespoeld opgeruimd westkapelle
Een lokale aannemer helpt met een shovel © Omroep Zeeland
Onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Dierenfaculteit verwachtte dat de berging ongeveer vier uur zou duren. "We hebben gisteren al even heel goed naar de foto's gekeken om in te schatten hoeveel werk het is. Het is een walvis van 14 meter dus het is een enorm dier."

'Het is gewoon rottend vlees'

IJsseldijk zou het kadaver van 13 ton graag onderzoeken om bijvoorbeeld een doodsoorzaak te achterhalen. In dit geval lukt dat niet: "Het is echt al in staat van ontbinding, dus daarom ruikt 'ie ook niet heel lekker meer. Het is gewoon rottend vlees."
Dode vinvis in stukken weggehaald met shovel: 'Je hoeft niet met je scalpel aan te komen'
Daarom is het onderzoek dat kan worden uitgevoerd, beperkt. "Het is wel pakken wat je pakken kan", lacht IJsseldijk. "We kunnen wat monsters halen en als er parasieten worden gezien, dan worden die ook meegenomen. En wie weet vinden we nog wat voedselresten, zodat we kunnen zien waar het dier vandaan komt. Maar een doodsoorzaak zullen we niet achterhalen." De onderkaak, twee wervels en een stuk balein worden tentoongesteld in Terra Maris. Een deel van de maag wordt onderzocht door de Wageningen Universiteit in Den Helder.
walvis vinvis aangespoeld opgeruimd westkapelle
De vinvis wordt vandaag opgeruimd © Omroep Zeeland
"Zo'n opruimactie gaat er best grof aan toe", zegt IJsseldijk. "Je kunt je voorstellen dat je met een dier van zo'n formaat niet met je scalpel aan hoeft te komen." Een lokale aannemer was aanwezig met een shovel. "Zo'n stuk vlees kan zo honderd kilo wegen."