Moordmysterie na drie jaar opgelost: onbekende dode vrouw Westdorpe blijkt door haar man omgebrachte Française

Drie jaar lang was het een raadsel: de identiteit van de vrouw die doodgeschoten gevonden werd in een weiland aan de Anthoniekade in Westdorpe. Nu is het raadsel opgelost, dankzij DNA-technieken en een match tussen de kogel en het wapen. De vrouw blijkt een 57-jarige Française, afkomstig uit de buurt van Duinkerke. De Franse politie vermoedt dat ze door haar man om het leven is gebracht. Het vermoeden is dat ze in Frankrijk is vermoord en hij haar lichaam heeft gedumpt in een weiland net over de Nederlandse grens.
Tekening van de dode vrouw Westdorpe
Tekening van de dode vrouw Westdorpe © Politie
De politie heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de identiteit van de vrouw. Er is gespeurd naar haar DNA in buitenlandse databanken, haar vingerafdrukken zijn vergeleken met vermiste personen in binnen- en buitenland, er is gezocht in aangiftes van vermiste personen en er is een verwantschapsonderzoek uitgevoerd.

758 tips

Toen dat allemaal niets opleverde, heeft het Openbaar Ministerie een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. In België en Duitsland is op televisie aandacht besteed aan de zaak, in de hoop dat iemand haar zou herkennen. Daarbij werd een compositietekening gebruikt om te laten zien hoe de vrouw eruit zou hebben gezien toen ze nog leefde. Uiteindelijk kreeg de politie 758 tips, die allemaal tot niets leidden.
Moordmysterie na drie jaar opgelost: onbekende dode vrouw Westdorpe blijkt door haar man omgebrachte Française
Uiteindelijk komt de zaak dus toch aan het rollen, op het moment dat de Franse politie even buiten Duinkerke een dode man vindt, nadat een ver familielid alarm heeft geslagen. De man blijkt te zijn overleden aan een ziekte. De politie begint wel een onderzoek omdat ze de vrouw van de overleden man op de hoogte willen stellen van zijn dood. Maar die vrouw blijkt onvindbaar. En gek genoeg is ze niet als vermist opgegeven.

Match

Als de Franse politie haar DNA in de internationale databank plaatst, gaat het snel. Dat DNA matcht volledig met de onbekende vrouw die in 2019 in Westdorpe is gevonden. Bovendien blijkt de kogel die in het lichaam van de vrouw is gevonden te matchen met het wapen dat in de woning van de man is aangetroffen. De Franse politie stelt vast dat de vrouw vermoedelijk in Frankrijk om het leven is gebracht.
"Het juiste gebruik van DNA-databanken heeft voor honderd procent bijgedragen aan de oplossing om de identiteit van de vrouw te achterhalen", zegt Steven Dekkers, die het politieonderzoek leidde. Hij bedankt iedereen die betrokken is geweest bij de zaak. "Ik denk dan met name aan de vele tipgevers en meedenkers die ons nog steeds bijna wekelijks van informatie voorzagen. Hoe triest de zaak dan ook is, het is fijn dat de familie van de vrouw nu weet waar ze is. De zaak kan nu, ook door hen, op een gepaste manier worden afgesloten."

De vondst van het lichaam

Een voorbijganger vindt het lichaam van de vrouw op 22 juni 2019 achter een rietkraag bij het bosperceel in natuurgebied Canisvliet, vlakbij de grens met België. De vrouw is naakt en blijkt met een vuurwapen om het leven te zijn gebracht. De politie vermoedt dat dat op een andere plek is gebeurd. De vrouw was hooguit enkele dagen dood.
De vrouw, naar schatting ergens tussen de 50 en 65 jaar oud, is blank en heeft kort, rossig haar. Ze is net geen 1.60 meter groot en weegt zo'n zestig kilo. Ze had geen tatoeages en ook geen sieraden aan bij haar vondst. Haar nagels waren verzorgd en haar gebit was goed op orde. Haar eierstokken, baarmoeder, blinde darm en galblaas waren bij eerdere operaties verwijderd. Dat heeft volgens de politie niets met haar dood te maken, maar geeft aan dat de vrouw midden in het leven stond en medische hulp zocht en kreeg als ze die nodig had.
Bij het slachtoffer wordt ook een vuilniszak van supermarktketen Intermarché gevonden die met de zaak te maken zou hebben. De politie start een onderzoek en zet in eerste instantie twintig rechercheurs op de zaak.
Toch moet de vrouw op 13 augustus, bijna twee maanden na de vondst van haar lichaam, naamloos begraven worden. Ze ligt in Terneuzen. Er wordt bewust voor de optie begraven gekozen, zodat in de toekomst nieuwe technieken mogelijk nog nieuwe sporen kunnen veiligstellen.
Dat de identiteit van de vrouw nu bekend is, is ook belangrijk nieuws voor Jan Lonink. De voormalig burgemeester van Terneuzen sprak in 2019 bij de uitvaart van de toen nog onbekende vrouw. "Ik hoorde het vrijdagmiddag, omdat ik toevallig naast de huidige burgemeester Erik van Merrienboer stond, die werd gebeld door de politiechef. Ik denk dat het een hele opluchting is voor alle mensen die haar nog kenden, dat ze nu terecht is."
Lonink graf
Jan Lonink bij het graf van de toen nog onbekende vrouw © Omroep Zeeland
"Haar afscheid is toen heel waardig gegaan. Daar kijk ik nog altijd met een goed gevoel op terug. En ik ben blij dat ze nu nog kan rusten in de buurt van nabestaanden, als die er nog zijn", aldus Lonink.