'Grote test nodig om te zien of Terneuzen nieuwe wateroverlast aankan'

De gemeente Terneuzen moet een stresstest uitvoeren om te bekijken of de huidige waterafvoercapaciteit voldoende is. Om dit doel te bereiken, dienen maar liefst zes oppositiepartijen donderdag een motie in. Sam Verhelst (SGP) is de initiatiefnemer: "Het is tijd om het gehele watersysteem nog eens onder de loep te nemen."
Emmer lekkage
Door de zware wateroverlast wil de oppositie nu een stresstest © ANP
Aanleiding voor de stresstest is de wateroverlast die enkele weken geleden ontstond in de Schilderswijk van Terneuzen na een flinke regenbui. Volgens Verhelst is dit binnenkort geen uitzonderlijke situatie meer: "Met de huidige klimaatvoorspellingen kunnen we dat soort heftige buien vaker verwachten. Dan moeten we daar prioriteit aan geven in onze aanpak."
De politicus verwacht daarbij geen wonderen: "Het is een aanpak voor de langere termijn. Volgend jaar moet de gemeente Terneuzen een nieuw water- en rioleringsplan (WRP) opstellen. Dat is een mooie gelegenheid om de huidige stand van zaken eens te peilen via een stresstest."
Doorrekenen
De regenbui die aanleiding gaf tot zorgen produceerde zo'n 100 mm regen in een periode van twee uur. De stresstest zou een situatie moeten nabootsen die daar nog eens overheen gaat: "Mijn gevoel zegt dat waar ook zo'n bui valt, er waterschade zal ontstaan. In dit geval was het in Terneuzen-Noord. Maar als we testen met bijvoorbeeld 160 mm in twee uur, dan wil ik weleens doorgerekend zien wat er dan zou gebeuren."
Reactie wethouder
Wethouder Jurgen Vervaet liet vorige week al weten dat alle systemen voor de waterafvoer in Terneuzen in orde zijn. Zijn politieke collega's waren niet te spreken over de werkwijze van de wethouder. Paula Stoker (Terneuzen Sterk) speelde daarbij zelfs met het idee om een motie in te dienen om de wethouder tot de orde te roepen. Zij heeft zich nu aangesloten bij de motie van de SGP. Evenals de SP, Sociaal Terneuzen, D66 en 50PLUS.
Dit is een bericht van GO-RTV.