Huibregtse ging in Kustmarathon van plek 325 naar glorieus winnaar

Helemaal uit het niets komt hij niet, want Kustmarathonwinnaar Danny Huibregtse uit Westkapelle liet zich vorige maand al zien met een tweede plaats in de Kustloop in Vrouwenpolder. Maar wie de overwinning die Huibregtse zaterdag boekte sensationeel noemt, overdrijft niet. In zijn eerste vier deelnames aan de Kustmarathon eindigde hij altijd buiten de top zestig. "En dan moet het wel even landen als je opeens de winnaar van de belangrijkste wedstrijd in Zeeland bent."
Huibregtse kan nog amper geloven dat hij de Kustmarathon gewonnen heeft
Huibregtse (32) kan vanuit zijn huis in Westkapelle het parcours van de Kustmarathon zien liggen. Als hij uit zijn raam kijkt, ziet hij de gevreesde trap bij het KNRM-station in het dorp. Vanaf het moment dat hij zaterdag als winnaar over de streep kwam in de Langstraat in Zoutelande is hij overspoeld met reacties. "Zondagavond was ik pas klaar met het beantwoorden van iedereen die me een bericht had gestuurd. Dat is alleen maar heel leuk natuurlijk. En ook zondag, toen ik ging kijken bij de Wandelmarathon, werd ik steeds aangesproken en wilden mensen mijn verhaal horen."

Veel meer trainen

Dat hij tot dit jaar nooit een topklassering behaalde in de Kustmarathon en nu opeens als winnaar over de streep komt, is voor Huibregtse makkelijk te verklaren. "Ik ben veel meer gaan trainen. Dat ben ik eigenlijk pas gaan doen na mijn laatste deelname aan de Kustmarathon in 2019. Daarvoor combineerde ik het hardlopen met voetballen bij De Noormannen. Ik trainde misschien twee of drie keer per week. Nu sla ik eigenlijk nooit een dag over en train ik zeker zeven keer per week."

Huibregtse in de Kustmarathon

Jaar plek Tijd
2008 325e 3:59.57'
2011 284e 4:05.07'
2018 163e 3:38.53'
2019 63e 3.08.43'
2022 1e 2:46.52'
Huibregtse won zaterdag in een spectaculaire wedstrijd. Lang zag het er naar uit dat Luuk Metselaar uit Utrecht zou winnen. Op een gegeven moment had hij bijna zes minuten voorsprong op Huibregtse en pas in de laatste kilometer werd dat gat gedicht. "Ik liep hem voorbij op de plek waar de tegeltjes liggen met de namen van alle winnaars", zegt Huibregtse. "Dat is natuurlijk een mooie plek, maar het was niet zo gepland hoor", lacht hij. Een paar honderd meter later werd hij door de honderden supporters in de Langstraat toegejuicht. "Dat is een heel speciaal moment. Zeker als je zoals ik eigenlijk nooit wedstrijden wint."
Vorige week vloog ik nog twee keer naar Amerika. Dan kom je natuurlijk niet echt aan rusten toe
Piloot én Kustmarathonwinnaar Danny Huibregtse
Huibregtse kwam goed getraind aan de start in Burgh-Haamstede. Helemaal uitgerust was hij niet, want in de week voor de marathon moest hij gewoon werken. Huibregtse werkt als piloot bij een Luxemburgse luchtvaartmaatschappij. "Ik ben afgelopen week nog twee keer naar Amerika gevlogen. Dat zijn lange vluchten en als piloot ben je dan zo 24 uur wakker. Dat gaat wel ten koste van wat rustmomenten die je in de aanloop naar een marathon graag wil pakken. Maar dat zat er niet in. Nu ben ik wel lekker een paar dagen vrij. Ik ga zaterdag weer voor het eerst vliegen."
Beluister hier het radiogesprek met Kustmarathonwinnaar Danny Huibregtse
Danny Huibregtse is de vierde Zeeuwse man die de Kustmarathon weet te winnen. Sébastièn Schletterer uit Middelburg (2004, 2008 en 2009), Huub van Noorden uit 's-Heer Abtskerke (2013) en Tim Pleijte uit Vlissingen (2016, 2019 en 2021) gingen hem voor.
Bekijk de samenvatting van de Kustmarathon 2022