Geen babyshower, maar een bunnyshower: 'Wij showen onze kleintjes'

Knuffelen, aaien of voeren: konijnenliefhebbers konden hun hart ophalen tijdens de bunnyshower in Vlissingen. De dierenambulance deed er alles aan om de loods te versieren waar negentien gevonden konijnen zijn gehuisvest. "Bij een babyshower laat je het pasgeboren kind zien, wij laten onze kleintjes zien en hopen dat ze snel een nieuw thuis vinden want dit is slechts een noodopvang."
Konijnenliefhebbers konden hun hart ophalen bij de bunnyshower in Vlissingen
De dierenambulance haalt wekelijks gedumpte konijntjes op. "We krijgen meldingen uit woonwijken, bosjes, parken en parkeerterreinen", zegt Karina Wijnands, coördinator van de Dierenbescherming. Het probleem is alleen dat er geen officiële opvang is voor konijnen in Zeeland. "We huisvesten en verzorgen ze in onze loods, maar deze begint behoorlijk vol te raken. Vandaar dat we deze middag organiseren. Bewust een dag voor dierendag om mensen te motiveren na te denken over hun huisdier en de aanschaf daarvan."

Niet verwaarloosd

De konijnen die worden binnengebracht, zien er vaak gezond uit. "Ze lopen meestal niet lang buiten omdat de dieren opvallen vanwege hun kleur. Ze hebben geen schutkleur en vluchtgedrag. Vandaar dat ze makkelijk te vangen zijn, maar niet in de natuur kunnen overleven", vertelt Wijnands. Bezoeker Sophie Rijnsaard heeft zelf een konijn gevonden en er melding van gemaakt. "Ik kom even kijken hoe het met haar gaat. Helaas heb ik geen plaats voor het beestje in mijn kleine appartement, maar ik ben blij om te zien dat ze hier goed wordt verzorgd en hopelijk vindt ze snel een nieuw thuis."
Bunnyshower
Karina Wijnands van de Dierenbescherming met Karin Versteeg bij de bunnyshower in Vlissingen © Bunnyshower
De Middelburgse Karin Versteeg is helemaal verliefd geworden op Dotje: "Ik zou haar zo mee kunnen nemen, ze heeft mijn hart gestolen." Versteeg moet het alleen overleggen met haar vriend en haar konijn Max moet het er ook mee eens zijn. "Het moet klikken met Max. Ik heb al wel filmpjes gemaakt en foto's om in ieder geval mijn vriend te overtuigen", zegt ze.

Bedenktijd

Tijdens voedertijd mocht de 7-jarige Ryan meehelpen. Hij heeft alleen nog geen keuze gemaakt. "Ze zijn allemaal schattig", zegt hij. "We hebben thuis al kippen, duiven en katten, maar een konijn kan er nog wel bij. In de tuin is een grasveld waar die op kan rondhuppelen." Hoe graag Karin en Ryan de konijnen ook willen, ze krijgen ze niet meteen mee naar huis. "We geven de geïnteresseerden een week bedenktijd. Op die manier proberen we te voorkomen dat ze opnieuw worden gedumpt", aldus Wijnands.