Zeeuwse boekgeschenk is 'een hele grote dank aan Zeeland'

Josephine Rombouts heeft het boek geschreven dat de boekhandels weggeven tijdens de Week van het Zeeuwse Boek. Ze schreef 't Oenderkot, dat gaat over een stadsmeisje, dat tijdens een zomervakantie in Zeeland ook de rauwe kant van het leven leert kennen. 'Het is voor mij een hele grote dank aan Zeeland.'
Josephine Rombouts
Josephine Rombouts © Omroep Zeeland
Rombouts vindt het een eer dat ze het geschenk mocht schrijven. "Ik heb veel te danken aan Zeeland. Ik was een Haags stadsmeisje en werd meegenomen naar mijn tante in Zeeland. Wij kregen hier de meest geweldige zomers en ik ben in mijn Zeeuwse zomers gedoken en daar heb ik het materiaal voor mijn boek uitgehaald."

Vanuit een kind gezien

't Oenderkot is geschreven vanuit de ogen van het kind dat Rombouts toen was. Het boek is dus een soort biografie. "Voor mij was de woeste natuur een enorme ontdekking, bijvoorbeeld bij de pruimenboer om de hoek met een boomgaard vol wespen en de koeienboer aan de andere kant. En natuurlijk een heleboel tantes in een vakantiehuisje. Dat was ook af en toe wel vuurwerk. Als kind is dat fascinerend. Om te zien hoe mensen met elkaar omgaan, dingen verbergen voor kinderen, ruzie maken. Het was prachtig. Ik was net op de leeftijd dat je denkt: 'dat zeggen ze wel, maar ze bedoelen iets heel anders.' Dat aspect, dat het leven een hele andere kant laat zien, vond ik heel mooi."
Josephine Rombouts vertelt waar 't Oenderkot over gaat
Volgens Rombouts is het heel belangrijk voor een kind om dat soort dingen mee te maken. "Het is voor mij een hele grote dank aan Zeeland."
De 28e Week van het Zeeuwse boek begint op 2 november.