Adrie uit Middelburg deed verslag van Bijlmerramp: 'Er komen weer herinneringen boven'

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat een vliegtuig van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstortte op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij die ramp waren zeker 43 doden te betreuren. Middelburger Adrie Boxmeer werkte destijds voor Radio Noord-Holland. "Er komen herinneringen naar boven die nog niet zijn verdwenen."
Adrie Boxmeer Walcheren FM
Verslaggever Adrie Boxmeer uit Middelburg © privéfoto
Boxmeer is tegenwoordig verslaggever van WFM96 en maakt in die rol ook bijdrages voor Omroep Zeeland. In 1992 woonde hij in Amsterdam. "Ik weet nog dat ik op zondagavond rond 18.45 uur gebeld werd door mijn collega Margreet Spijker. Dat telefoontje kwam ongelegen, want ik stond op het punt om naar Studio Sport te gaan kijken. Maar Margreet zei: "Jij gaat vanavond geen Studio Sport kijken, want er is een vliegtuig neergestort in de Bijlmer."

Taartpunt uit een flat

Na dat telefoontje ging Boxmeer in snel tempo naar de rampplek en daar zag hij direct dat het goed mis was. "Wat ik mij nog herinner is een enorme vuurzee en een verzengende hitte. Toen ik aankwam, stonden er in de straat ontelbare ambulances. Het vliegtuig was in het midden van twee flatgebouwen, die haaks op elkaar stonden, terechtgekomen. Alsof een taartpunt uit een flat was gesneden."
Adrie Boxmeer als verslaggever bij de Bijlmerramp
Vandaag wordt de ramp herdacht en op een dag als vandaag denkt Boxmeer ook terug. "In de dramaserie De Rampvlucht, die nu op televisie is, zie ik ook wel dingen terug die mij doen realiseren hoe heftig het was. Rampen zijn natuurlijk verschrikkelijk, maar voor een verslaggever is het natuurlijk ook wel een enorme drive, om te doen waar je voor bent ingehuurd. Verslag doen van iets belangrijks, wat andere mensen niet kunnen zien."