Terneuzen kijkt naar verhogen inkomensgrens energietoeslag

Het toekennen van de eenmalige energietoeslag moet in de gemeente Terneuzen worden verruimd tot 130% van het sociaal minimum. Hiermee moeten ook inwoners met een laag middeninkomen worden beschermd tegen financiële problemen. De Terneuzense CDA-fractie brengt het onderwerp donderdag tijdens de gemeenteraad ter sprake en kan al rekenen op steun van alle coalitiepartners.
Energietoeslag
De energietoeslag moet zorgen voor meer koopkracht. © Pixabay
De huidige inkomensgrens om in aanmerking te komen voor de energietoeslag is vastgesteld op 120 procent van het sociaal minimum. Hiermee komen vele huishoudens die net boven die grens zitten alsnog in de problemen. Volgens Veerle de Regt van het CDA in Terneuzen moet daar verandering in komen: "In het kader van het armoedebeleid van de gemeente is het onwenselijk dat inwoners zich in de schulden steken om de energierekening te betalen. Verschillende gemeenten, zoals bijvoorbeeld Goes, hebben de grens daarom al opgeschroefd naar 130 procent."

Budget beschikbaar

De sterk gestegen energieprijzen zorgen momenteel voor problemen bij inwoners, maar voor gevulde zakken bij energiebedrijven én bij de gemeente Terneuzen. Deze zomer werd bekend dat de elektriciteit die wordt opgewerkt bij de kerncentrale in Borsele vier miljoen euro per dag oplevert.
Deze winst loopt via EPZ en de Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij (PZEM) deels naar de gemeente Terneuzen. Raadslid Jos van Ginneken vraagt zich af of deze extra winst niet beter gebruikt kan worden om mensen te helpen met het betalen van hun energierekening: "De stijgende prijzen zijn voordelig voor energiebedrijven, maar voor talloze inwoners betekenen de gestegen energieprijzen een serieuze strop."
Volgens De Regt hoeft de gemeente daarvoor niet eens in de eigen portemonnee te kijken: "Er is hiervoor budget beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. Mocht dat niet toereikend zijn, dan kan zo nodig een beroep worden gedaan op de algemene reserve. Maar laten we eerst kijken wat we kunnen doen met het geld dat ervoor bedoeld is."

Kans van slagen is groot

Een op de drie huishoudens dreigt volgens een onderzoek van het NIBUD in de knel te komen als gevolg van de fors stijgende energieprijzen. Huishoudens die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen hebben recht op 1.300 euro toeslag voor energie.
Toch heeft ook wethouder Jurgen Vervaet, die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze gelden in Terneuzen, moeite met de regel: "Als je één euro boven die grens zit, krijg je geen cent. Dat is wel een heel harde grens, die voor veel mensen zorgt voor problemen." Nu komt zijn eigen fractie met een motie om de grens te verhogen. Daarmee lijkt de kans van slagen erg groot.
Dit is een bericht van GO-RTV.