Overvolle dierenasiels: deze beestjes zoeken nog een baasje

Het wordt drukker en drukker in dierenasiels. Niet met mensen die een viervoeter uit komen zoeken. Nee, aan de andere kant van de tralies wordt het eerder voller dan leger met honden en katten. En op Dierendag is dat natuurlijk wel wrang. Daarom lieten we Annick van Grimbergen van dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen en Melanie Streefkerk van dierenasiel Walcheren erover vertellen én prijzen ze wat beestjes aan die naarstig op zoek zijn naar een nieuw baasje.
Dierenasiel
Een zwarte kat in het dierenasiel © ANP
"We hadden het voorspeld en nu loopt het precies zoals verwacht", vertelt Streefkerk. Met name in de zomervakantie waren verschillende asiels in de provincie zo vol, dat mensen die een viervoeter weg wilden brengen op een wachtlijst terechtkwamen.
"Het is altijd wel drukker in de zomer'", legt Van Grimbergen uit. "Maar deze zomervakantie was het wel extra druk." Opvallend was het aantal jonge dieren, van een à twee jaar oud. "Die zijn dan in coronatijd aangeschaft, veel hebben ook een buitenlands paspoortje. Nu gaan mensen weer werken of ze hebben het onderschat. En dan komen ze naar ons."

Ondoordacht

Op Walcheren zijn opvallend veel kittens gebracht de afgelopen tijd en die vonden minder snel een nieuw thuis dan normaal. "Misschien is de markt verzadigd, maar het kan ook dat mensen ondoordacht katten hebben genomen en die niet hebben laten steriliseren. Dan komen er natuurlijk ineens overal nestjes", legt Streefkerk uit.
Van Grimbergen en Streefkerk hebben allebei wat beestjes uit het asiel uitgekozen die wel toe zijn aan een nieuw baasje. Belangrijk is wel om zeker te weten dat er een goede match is. "We willen wel voorkomen dat mensen impulsief een dier gaan adopteren natuurlijk, we willen dat er goed over nagedacht wordt", zegt Streefkerk.
Dierenasiel Vlissingen
Dierenasiels zitten overvol © Omroep Zeeland
Daar helpen de dierenasiels ook een handje aan mee. "Je moet ten eerste wel weten waar je aan begint", vertelt Van Grimbergen. "Als je naar het asiel komt, gaan we samen kijken welk dier het beste bij jou past. En dan gaat het vooral om: is er een klik? Je kunt geen dier uitkiezen op een mooie kleur of een uiterlijk dat je leuk vindt."
In overleg met het dierenasiel kijk je welk dier er bij jou past, maar ook bij jouw situatie. Waar je woont, hoe je gezinssamenstelling eruit ziet, heb je veel vrije tijd of ben je juist veel weg? Ook hebben sommige dieren een gebruiksaanwijzing; dat moet een nieuwe eigenaar wel aankunnen.

'Een soort daten'

"We vergelijken het ook wel eens met daten, je gaat ook niet gelijk samenwonen na je eerste date, toch?", lacht Streefkerk. "Je krijgt ook altijd twee weken proeftijd, maar we willen zorgen voor zo min mogelijk stress bij het dier. Daarom gaan we er vanuit dat we 99 procent van de dieren goed plaatsen en niet retour krijgen", aldus Van Grimbergen.
Ben je zelf geïnteresseerd in een huisdier? De dieren hieronder kunnen wel een nieuw thuis gebruiken.
Sarah en DOttie dierenasiel walcheren
Sarah en Dottie zitten in het Dierenasiel Walcheren © Dierenasiel Walcheren

Sarah en Dottie - Dierenasiel Walcheren

"Dit poezenkoppel van 6 en 9 jaar is bij ons gekomen omdat hun bazinnetje overleden was. Het zijn hele lieve katjes, alleen vinden ze het hier een beetje spannend. Dus als er mensen komen kijken, steken ze zichzelf een beetje weg. Maar het zijn ontzettend leuke poesjes."
Xena dierenasiel WAlcheren
Xena zit in het Dierenasiel Walcheren © Dierenasiel Walcheren

Xena - Dierenasiel Walcheren

"Xena is een pocket bully, een vier jaar oud teefje. Ze is ontzettend leuk en grappig om te zien, maar ze kan niet zo goed overweg met andere dieren. Daarom zit ze hier al zo lang. Ze heeft iemand nodig van wie ze alle aandacht krijgt. Ze vindt het heerlijk om samen ergens heen te gaan en voor mensen is het echt een lieve kroelert. Ze vindt het heerlijk om bij je op de bank te zitten. Maar ze is ook prikkelgevoelig, dus ze heeft een rustige plek nodig bij iemand alleen. Dan is het echt een heel gezellig hondje."
Sonia dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen
Sonia zit in het Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen © Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen

Sonia - Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen

"Sonia is een zwarte kruising herder met heel veel energie. Ze houdt van aaitjes en kroelen, maar kan vanwege haar energie wat onstuimig zijn. Het is een herder die veel begeleiding nodig heeft, het is echt een werkhond. Ze heeft een baasje nodig die flink aan haar gedrag kan werken en met haar kan sporten, ze heeft de lichamelijke uitdaging nodig zodat ze haar energie kwijt kan."
Fons Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen
Fons zit in het Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen © Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen

Fons - Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen

Fons is een kater van 13 jaar. Vorig jaar is 'ie in november bij ons gebracht, dus hij zit er al bijna een jaar. Het is een kat met een gebruiksaanwijzing, maar hij is enorm bijgedraaid sinds 'ie hier is. Hij heeft een baasje nodig dat overdag niet al te veel van hem verlangt. Maar 's avonds draait z'n humeur bij en dan kan je 'm echt lekker aaien.
Annick van Grimbergen en Melanie Streefkerk vertelden op dierendag in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer over de volle dierenasiels. Luister terug:
Zeeuwse Kamer over dierendag