Douwe Eisenga maakt instrumentale versie van zijn semi-opera Grenspaal 369: The Border

De Middelburgse componist en pianist Douwe Eisenga brengt volgende maand een nieuw album uit. Op The Border staat muziek gebaseerd op het muziektheaterstuk Grenspaal 369 van zijn hand. Deze semi-opera ging vorig jaar in première op het Zeeland Nazomerfestival. Tijdens de tweede lockdown vormde Eisenga deze muziek om tot tien instrumentale nummers.
Grenspaal 369 is een muziektheatervoorstelling met muziek van Douwe Eisenga op een tekst van Don Duyns. Het verhaal gaat over de vrouw van een grenswachter. Tijdens haar dwaaltochten ontmoet ze een aangespoelde vluchtelinge die ze mee naar huis neemt. Op het Nazomerfestival werd het gespeeld bij de resten van de Westpoort in Sluis, vlakbij de Belgische grens. De rollen werden vertolkt door Maike Boerdam, Koen van Impe en Nienke Naserian.
Het is Eisenga's ideaal om akoestische instrumenten en elektronische geluiden met elkaar te combineren: "Rondom de saxofoonpartijen, prachtig gespeeld door Erik-Jan de With, bouwde ik maandenlang aan een soort klankbeelden. De muziek vermengt de saxofoons met piano, veel percussie en koperachtige klanken en voegt pure elektronische soundscapes toe."
Douwe Eisenga live
Douwe Eisenga © Tineke Boer
De herschreven muziek staat in principe los van de theatervoorstelling, maar er zijn wel nog steeds verbanden. Meer wil de componist daarover niet kwijt. Douwe: "Als ik je zou vertellen hoe elk deel in het originele verhaal past, zou ik alleen maar grenzen stellen aan je eigen verbeelding bij het luisteren naar dit album."
The Border van Douwe Eisenga verschijnt op 4 november.