OM wil dat Tholenaar 850.000 euro aan crimineel verdiend geld terugbetaalt

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tweehonderd uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 66-jarige Tholenaar die zich bezig zou hebben gehouden met hennepteelt. Tevens wil het OM dat de man bijna 850.00 euro aan crimineel verdiend geld terugbetaalt.
Wietkwekerij in loods Tholen
Op de Molenvlietsedijk in Tholen werd een loods met een hennepkwekerij ontdekt. © HV Zeeland
In het najaar van 2017 hoorde de politie de eerste geruchten over een hennepkwekerij in een loods op het erf van een vrijstaande woning aan de Molenvlietsedijk in Tholen. Uit metingen bleek vervolgens dat het elektriciteitsverbruik ver boven dat van een gemiddeld huishouden lag, waarop de politie ging kijken.

Ex-vrouw

Op 19 november 2020 werd de man door de rechtbank van Middelburg veroordeeld tot 135 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk. Ook zijn 52-jarige ex-vrouw werd veroordeeld, maar zij ging niet in hoger beroep tegen haar straf.
Zij verklaarde eerder dat haar ex niets van de hennepteelt afwist, maar dat geloofde de rechtbank niet. De man had overal op het terrein bewakingscamera's hangen. Volgens het OM was het ondenkbaar dat de man niet afwist van het bestaan van de kwekerij.

Beveiligingsbranche

De man had lange tijd een beveiligingsbedrijf op Tholen, dat onder andere voor de gemeente Tholen werkte. De rechtbank nam het de verdachten extra kwalijk dat ze zich bezighielden met hennepteelt, terwijl ze werkzaam waren in de beveiligingsbranche.
Over twee weken doet het hof in Den Bosch uitspraak.