Goedemorgen! Ontbijt, Kinderboekenweek en stikstofrapport

Goedemorgen op deze woensdag 5 oktober!
De Kinderboekenweek begint vandaag. En daar hoort traditioneel ook een geschenk bij. De schrijver daarvan is illustrator Richard Verschraagen uit Kattendijke. Wil je daar meer over weten? Rond 07.30 uur vertelt hij erover op de radio.
Kinderboekenweek
De kinderboekenweek gaat van start © Canva
Wat gebeurt er nog meer deze ochtend? Ondernemers met een hoog energieverbruik ontbijten met gedeputeerde Jo-Annes de Bat om te praten over wat er binnen hun bedrijf speelt. De ondernemers gaan gebukt onder de hoge energiekosten en de eerste midden- en kleinbedrijven hebben daardoor hun deuren al moeten sluiten. De provincie wil door middel van de gesprekken kijken waar ze ondernemers kan ondersteunen. Onze verslaggever is erbij.

Burgemeestersontbijt

Ook in Vlissingen wordt op een bijzondere manier ontbeten. Groep 6 van basisschool de Branding mag namelijk op ontbijtbezoek komen in het stadhuis, om een kopje jus d'orange te drinken met de burgemeester. Daarmee hoopt de burgemeester een goed voorbeeld te geven voor een gezonde start van de dag.
koeien
Goedemorgen! © Arjan van Lomwel
Johan Remkes komt vandaag met een rapport, waarin hij zijn bevindingen beschrijft naar aanleiding van de stikstofgesprekken tussen het kabinet en organisaties, waaronder die van boeren. Die bevindingen zijn belangrijk, omdat ze de stikstofplannen van het kabinet beïnvloeden. In welke vorm Remkes zijn aanbevelingen gaat presenteren, is nog niet bekend. In 2019 publiceerde hij al een rapport over stikstof genaamd Niet alles kan overal. Dit rapport bepaalde voor een belangrijk deel de verdere stikstofaanpak van het kabinet.
ITEM Onderzoek Ouwerkerkse kreek
Docent Jouke Heringa en studente Isa de Ridder onderzoeken het water © Omroep Zeeland
En dan nog dit: tien jaar geleden sprong een hond in het water in een van de kreken rond Ouwerkerk. Het dier overleed later, waarschijnlijk door de giftige alg die in het water zat. De dorpsraad van Ouwerkerk wil weten hoe het nu gesteld is met de waterkwaliteit en daarom doen studenten van de HZ-opleiding Watermanagement in Vlissingen deze hele week onderzoek in de kreken. Lees er hier meer over.
Paddenstoelen
Herfstige plaatjes © Arjan van Lomwel

Het weer

Het is een overwegend bewolkte dag vandaag en het waait vrij krachtig uit het zuidwesten. Het wordt ongeveer 20 graden. Vanavond valt er wat regen, maar volgens onze weerman is het een bui van korte duur. Morgen en vrijdag is het iets minder warm, maar het is wel zonnig en droog.