Willy zoekt nieuwe eigenaar voor zijn 618 modelvliegtuigen

Waar je ook kijkt, de woonkamer van Willy Blanckaert (73) uit Kloosterzande staat vol met vitrinekasten met modelvliegtuigjes. De meeste modellen zijn van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij nog tien jaar hoopt te leven, is hij toch al op zoek naar iemand die zijn enorme collectie wil overnemen als hij komt te overlijden. Het zijn er volgens hem inmiddels 618. "Maar het kan er ook eentje meer of minder zijn. Ik heb ze namelijk al een tijdje niet meer geteld."
Willy zoekt een nieuwe eigenaar voor zijn 618 modelvliegtuigen

Wanneer ben je met deze hobby begonnen?

"Ik was al 25 jaar toen ik met deze hobby begon. Dat is eigenlijk vrij laat, want meestal begin je al op jonge leeftijd. De kinderen van mijn oudste broer bijvoorbeeld waren een jaar of tien en deden het ook. Daar heb ik het dus van overgenomen. En door het eerste model kreeg ik de smaak te pakken en wilde ik er nog eentje maken en nog één. En op een gegeven moment krijgt het virus je te pakken en wordt het een passie."

Wat was je eerste modelvliegtuig?

"Mijn eerste modelvliegtuig was een Focke Wulf, een Duits gevechtsvliegtuig. Ik wist toen natuurlijk nog niet zo goed hoe alles werkte en heb gewoon velpon gebruikt om hem in in elkaar te zetten. Hij staat hier dus al meer dan 47 jaar. En ondanks dat hij wat stoffig is, valt hij nog steeds niet uit elkaar. Omdat het mijn eerste vliegtuig is, staat hij ook niet in een vitrinekast bij de rest, maar heeft hij een bijzonder plekje gekregen in de woonkamer."
Het zou eeuwig zonde zijn wanneer deze unieke collectie op de stort belandt
Willy Blanckaert - verzamelaar

Hoeveel tijd besteed je aan je hobby?

"Toen ik in 1975 begon, besteedde ik er wel een paar uur per dag aan. Alles is dan nog nieuw en ik wilde mijn collectie natuurlijk uitbreiden. De laatste jaren is dat wat minder. Dat komt omdat het steeds moeilijker wordt om nieuwe modellen uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Daarnaast word ik ook steeds ouder. En ik heb vorig jaar een hartinfarct gehad, waardoor ik wat meer moeite heb gekregen met het vasthouden, lijmen en verven van al die kleine onderdeeltjes."

Waarom doe je ze weg?

"Mijn vitrines staan inmiddels allemaal vol. En omdat ik wat ouder ben en niet weet wanneer ik kom te overlijden, wil ik mijn collectie alvast schenken aan een museum of een verzamelaar. Ik kan ze namelijk niet allemaal meenemen naar de hemel. Mijn familie vindt het leuk wat ik doe, maar is verder niet geïnteresseerd. Daarom wil ik dat het nu al geregeld wordt, zodat ik weet dat mijn verzameling na mijn dood goed terecht komt. Het zou eeuwig zonde zijn wanneer deze unieke collectie wordt weggegooid en uiteindelijk op de stort terecht komt."
Verzameling modelvliegtuigen
Eén van zijn modellen die Blanckaert heeft gebouwd © Omroep Zeeland

Is er al belangstelling voor je collectie?

"Ik heb inmiddels contact gehad met Stichting Wings to Victory uit Arnemuiden. Zij hebben een museum dat zich richt op alles wat met vliegen heeft te maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hebben een paar keer telefonisch contact gehad en ze zijn wel geïnteresseerd. Ik heb ze uitgenodigd om een keer te komen kijken en hoop natuurlijk dat ze de gehele collectie willen hebben. Dat is namelijk wel het doel."

Ga je ze missen als ze straks eenmaal weg zijn?

"Het is de bedoeling dat ik eerst komt te overlijden en dat ze daarna pas worden meegenomen door de nieuwe eigenaar. Dat komt ook in het contract te staan, hahaha. Ik wil er zelf namelijk nog zo lang mogelijk van genieten. En daarnaast ben ik maar alleen, dus ik heb niet zoveel ruimte nodig. Ik vind het dus prima dat de woonkamer volstaat met al mijn vliegtuigen."
Verzameling modelvliegtuigen
Willy bezig met het bouwen van een model © Omroep Zeeland