Waterzande volgt de regels volgens Raad van State (maar moet blijven controleren)

Met het storten van grond uit de Antwerpse havenbodem op de Westelijke Perkpolder is niets mis. Dat heeft de Raad van State bepaald. Stichting Schone Polder, die tegen het storten van de grond is, wilde dat de grond meer en anders gecontroleerd zou worden, maar dat vindt de Raad van State niet nodig. Wel wordt de periode van controleren verlengd.
Grondaanvoer Waterzande
Ophoging van de westelijke Perkpolder © Omroep Zeeland
Sinds begin augustus worden er doordeweeks iedere dag twee tot vier schepen met opgebaggerde grond uit een havendok bij Antwerpen gelost in het haventje van Perkpolder. De westelijke Perkpolder wordt het komende jaar met deze grond opgehoogd tot 12 meter hoogte, zodat projectontwikkelaar Waterzande BV daarop een stranddorp kan bouwen.
Stichting Schone Polder vertrouwt de grond niet en dwong bij de rechter af dat vier weken lang iedere bootlading gecontroleerd moest worden. Volgens de stichting deed Waterzande dat niet en daarom legde ze dat voor aan de rechter. Daarnaast voerde Schone Polder aan dat de ophoging van de polder buitenproportioneel is, en dat dit niet mag van de wet. Ook daar vroeg ze de Raad van State uitspraak over te doen.
Waterzande Perkpolder
De woningen in Waterzande komen rond het voormalige veerplein te staan © Waterzande
De rechter stelde geen oordeel te kunnen geven over de ophoging. Waterzande werkt nog met een oude vergunning. Daarin wordt rekening gehouden met een golfbaan en een dorp op een andere plek. Er is nog geen nieuwe vergunning aangevraagd voor de plek waar het stranddorp nu moet komen. De rechter zegt pas te kunnen oordelen wanneer de nieuwe vergunning er werkelijk is.

Controles worden goed uitgevoerd

Over de manier waarop Waterzande de gestorte grond heeft gecontroleerd, heeft de rechter wél een oordeel. De grond wordt weliswaar steeds per vier á vijf bootladingen gecontroleerd, maar omdat elke lading in een apart vak wordt gestort, is bekend uit welke bootlading welke grond komt. Pas wanneer vast staat dat de grond schoon is - en dat is volgens de analyses tot nu toe zo - komt er pas een volgende laag overheen. Volgens de Raad van State voldoet Waterzande daarmee aan de voorwaarden.
Als laatste wilde Schone Polder dat het stoffenpakket waarop de grond wordt gecontroleerd, wordt uitgebreid met meer soorten PFAS zoals GenX, Uranium, en Beryllium. Dit naar aanleiding van berichten in de media die melding maakten van de ontdekking van die stoffen in het Westerscheldewater. Ook daar wilde de rechter niet aan, omdat zij het onwaarschijnlijk achtte dat de grond, die diep uit de bodem wordt gehaald, door het Westerscheldewater besmet wordt.
Ophoging Westelijke Perkpolder Waterzande
Grond voor de ophoging © Omroep Zeeland
De rechter vindt wel dat er nog steeds een risico bestaat dat de grond uit Antwerpen vervuiling bevat en heeft daarom besloten dat de controles op de huidige manier moeten doorgaan totdat er een uitspraak is gedaan in het beroep dat de stichting heeft lopen tegen de plannen van Waterzande.
"We zijn voor een gedeelte blij met de uitspraak", meldt de advocaat van Schone Polder , Rogier Hörchner. "De rechter neemt onze zorgen over de grond serieus. Maar het is jammer dat ze geen uitspraak doet over de buitensporige ophoging van de polder. Stel dat straks Waterzande geen nieuwe vergunning krijgt, dan moeten ze de grond weer gaan verkopen en afgraven. Dan ligt hier jarenlang een depot met grond uit de Antwerpse haven."