'Ratten, kakkerlakken en zo koud dat je niet kunt slapen', asielzoekers in Goes zijn leefsituatie zat

Ratten, kakkerlakken, slecht voedsel. kou en onhygiënische toiletten en douches. Asielzoekers in Goes vragen aandacht voor hun leefsituatie in de Zeelandhallen. Ook wordt de onzekerheid waarin zij leven een aantal mannen te veel. Sommige asielzoekers zouden zelfs agressief en gewelddadig worden.
Asielzoekers in Goes klagen over ongedierte, kou en hun veel te lange verblijf in Zeelandhallen
Mohammed Yahya uit Jemen is 31 jaar oud. Hij woont al zes maanden in de Zeelandhallen en dat is niet makkelijk: "We leven met 320 mensen op een te kleine plek, met te weinig toiletten en douches. De verstandhouding onderling was eerst goed. Maar nu de mensen hier lang verblijven, worden ze agressief en soms zelfs gewelddadig."
De groep asielzoekers in Goes bestaat uit allemaal mannen, voornamelijk uit Syrië, Jemen en Turkije. Het is de bedoeling dat de asielzoekers maximaal drie maanden in de Zeelandhallen verblijven, maar velen wonen er al een half jaar of langer.

'Meer dan de helft is ziek'

Een ongezonde situatie volgens de 23-jarige Abdullah Alshawtari uit Jemen: "Een normaal leven kun je hier niet leiden. Zelfs de dokters raden aan om mensen hier niet langer dan drie maanden onder te brengen. Maar ja." Karzan Esmett, een 31-jarige Koerd uit Irak, valt hem bij: "Meer dan de helft van de mensen hier is ziek. Ik heb zelf ook huidproblemen."

Spontaan protest

Afgelopen weekend leidden de spanningen en frustraties tot een spontaan protest onder de asielzoekers (zie video hierboven). De mannen klommen op tafels, klapten in hun handen en scandeerden: "IND, IND!", verwijzend naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die volgens hen veel steken laat vallen.
De gemeente Goes dringt er bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op aan om mensen na drie maanden over te plaatsen. Maar het COA heeft te weinig opvanglocaties en zit met de handen in het haar. Het aantal plekken wordt niet meer, maar zelfs minder.
foto protest asielzoekers
Protest van asielzoekers in Goes afgelopen weekend © Omroep Zeeland
Ondertussen modderen de asielzoekers door. "Er zitten veel kikkers, kakkerlakken en ratten. 's Nachts is het erg koud waardoor je soms niet kan slapen", zegt Ahmed Alsedeai (28) uit Jemen die al zes maanden in Goes woont. Als bewijs tonen de asielzoekers een filmpje van een rat die onder een koelkast vandaan kruipt. En een foto van een kakkerlak tussen de lakens. Gemaakt met de mobiele telefoon.

Onzekerheid en stress

Maar de grootste frustratie is niet de primitieve leefomstandigheden, maar de lange duur van het verblijf. In afwachting van hun procedure bij de IND weten veel mensen niet waar ze aan toe zijn. Dat brengt onzekerheid en stress met zich mee.
"We willen een antwoord van de IND, want we wachten hier onze procedure af. En ze (het COA - red.) vertellen ons niets. Eerst vroegen we: we willen niet in dit kamp zijn, we willen weg. Maar zij zeiden: we kunnen niets doen, de transfer komt van de IND", zegt Abdullah Alshawtari.
"En toen stuurden ze de meesten van ons ergens anders heen. Nu hebben we ze gevraagd te praten met de IND om hen te vertellen dat mensen hier langer dan zes maanden zijn. Maar ja, ze deden hetzelfde, ze brachten weer vijftig mensen ergens anders heen en gaven maar geen antwoord."
Mohammed Yahya, asielzoeker uit Jemen
Mohammed Yahya, asielzoeker uit Jemen © Omroep Zeeland
Gisteren is weer een groep van zo'n vijftig asielzoekers van Goes naar Velsen in Noord-Holland gebracht waar een cruiseschip sinds kort dienst doet als opvanglocatie. Volgens een woordvoerder van het COA heeft dat niets met de kritiek en de ontstane onrust onder asielzoekers in Goes te maken, maar zijn de langst wonenden in de Zeelandhallen gewoon aan de beurt om te verhuizen.

Iets teruggeven aan Nederland

Als de leefsituatie in Zeeland zo slecht is, is teruggaan naar het land van herkomst dan een optie? Mohammed Yahya begrijpt de vraag, maar is stellig in zijn antwoord: "Teruggaan naar Jemen is geen optie, want daar woedt sinds 2015 een oorlog die nog steeds bezig is. Wij willen door met ons leven en proberen iets terug te geven van wat dit land, Nederland, ons heeft gegeven. Ik weet dat veel mensen denken dat we alleen maar zijn gekomen om iets te halen, maar dat is niet zo."
Vier asielzoekers
Vier asielzoekers bij de Zeelandhallen © Omroep Zeeland