Man uit Oostkapelle ook in hoger beroep vrijgesproken van moord op buurvrouw

Het hof in Den Bosch heeft een 59-jarige man vrijgesproken van de moord in Oostkapelle op zijn 78-jarige buurvrouw in 2019. Eerder sprak de rechtbank in Middelburg de man ook al vrij. Ook het hof vindt dat overtuigend bewijs ontbreekt.
politieonderzoek naar overleden vrouw Oostkapelle
Forensische rechercheurs doorzoeken afval na moord in Oostkapelle © HV Zeeland
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden elf jaar cel tegen de 59-jarige man. Het bewijs dat door het OM was aangeleverd, was voornamelijk gestoeld op een getuigenverklaring en DNA-onderzoek.
De getuige zou in een flits en door een raam met vitrage een persoon in een blauw shirt of overhemd hebben gezien. De man was die betreffende ochtend ook gekleed in een blauw shirt. Het hof komt tot de conclusie dat op basis van de getuigenverklaring niet kan worden vastgesteld dat de persoon die de getuige heeft gezien, de man is geweest.
Wat gebeurde op 24 mei 2019
In haar appartement op Parc Zonnehove in Oostkapelle werd een 78-jarige vrouw zwaargewond gevonden. Ze bleek meerdere keren te zijn gestoken en overleed een paar uur later aan haar verwondingen. Het mes werd nooit gevonden.
Vijf dagen later werd de man aangehouden die in hetzelfde appartementencomplex woont. Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat het slachtoffer zonder vooropgezet plan om het leven werd gebracht en verdacht de man van doodslag.
De man heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad. Het OM voerde onder andere als bewijs aan dat er DNA van de buurman werd gevonden aan de binnenkant van de deur, maar de man verklaarde nooit binnen te zijn geweest. Er werd ook geen DNA van hem op het slachtoffer gevonden.
Het DNA-onderzoek aan de deur van het appartement van het slachtoffer wees uit dat er verschillende sporen van de man zijn gevonden, maar die geven ook in samenhang met de getuigenverklaring onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat de buurman de vrouw heeft gestoken.

Onbekende dader

Het gerechtshof vindt zelfs dat betrokkenheid van een onbekende dader niet kan worden uitgesloten op basis van het opsporingsonderzoek aan onder andere de kleding en het lichaam van het slachtoffer.
Ondanks het feit dat er sprake was van gespannen verhoudingen tussen de man en meerdere medebewoners van het appartementencomplex, vindt het hof dat op grond van het bewijs niet bewezen is dat hij betrokken is geweest bij de dood van zijn bovenbuurvrouw.