Studenten onderzoeken Ouwerkerkse kreken: 'Tien jaar geleden overleed hier een hond'

Tien jaar geleden sprong een hond in het water in een van de kreken rond Ouwerkerk. Het dier overleed later, waarschijnlijk door de giftige alg die in het water zat. De dorpsraad van Ouwerkerk wil weten hoe het nu gesteld is met de waterkwaliteit en daarom doen studenten van de HZ-opleiding Watermanagement in Vlissingen deze hele week onderzoek in de kreken.
Studenten onderzoeken Ouwerkerkse kreken: 'Tien jaar geleden overleed hier een hond'
Na het overlijden van de hond, in 2012, zijn er wat kleine maatregelen genomen. Toch werd twee jaar geleden de alg nog wel aangetroffen, al heeft dat niet meer tot calamiteiten geleid, vertelt docent Jouke Heringa. Maar het controleren op de giftige alg is niet de enige reden om het water nu te onderzoeken. "Alle wateren in Europa moeten vanaf 2027 aan een bepaalde richtlijn voldoen, dus daar gaan we ook op testen. We kijken daarvoor zowel naar de chemie - de zuurstof en andere stoffen - als de biologie - plankton en grotere beesten", legt Heringa uit.

'We moeten het beter op orde krijgen'

Hij waarschuwt dat er een probleem is met de waterkwaliteit in Nederland en Europa. En die nieuwe richtlijn zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben. "Ik wil geen doemdenker zijn, maar dat er maatregelen aankomen net zoals bij de stikstofcrisis, dat dreigt wel te gebeuren. We moeten het beter op orde krijgen hier."
Onderzoek Ouwerkerkse kreek
HZ-docent Jouke Heringa en student Isa de Ridder onderzoeken de waterkwaliteit van de Ouwerkerkse Kreek © Omroep Zeeland
Maar voordat er maatregelen genomen kunnen worden, moeten de studenten vaststellen wat er precies in het water zit. "Ik ben hier vandaag van 8.00 uur tot 17.00 uur en dan zit ik nog tot 22.00 uur vanavond in het lab", vertelt De Ridder.
Wat ze dan allemaal doet? "We zoeken bijvoorbeeld naar blauwalg door wat water te nemen en te filteren. Dan kijken we onder de microscoop om te kijken of we het kunnen vinden. We meten het zoutgehalte en de temperatuur om te kijken naar de staat waarin het water zich bevindt." Ze is enthousiast over het project: "Hier leer je veel meer van dan in een klaslokaal. En het is ook gezelliger."
Over drie weken moeten de resultaten van het onderzoek binnen zijn. Die worden dan door de studenten gepresenteerd in het dorpshuis in Ouwerkerk.