Hoe om te gaan met hangjongeren? Workshop moet veiligheidsgevoel in Dauwendaele vergroten

Hangjongeren die overlast veroorzaken is een terugkomend probleem in het winkelcentrum van Dauwendaele in Middelburg. Buurtbewoners en ondernemers voelen zich met enige regelmaat bedreigd doordat sommige jongeren schelden en intimideren. Maar, daar is wat aan te doen, zegt trainer Wim Braamse. "Door een band met ze op te bouwen wordt het makkelijker om ze terecht te wijzen, mocht dit nodig zijn."
Workshop geweldloos Dauwendaele
Acht ondernemers en inwoners uit de wijk Dauwendaele kwamen bijeen tijdens de workshop Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet © Omroep Zeeland
Braamse geeft vanavond de workshop Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. De workshop was een initiatief van de gemeente Middelburg, bedoeld voor ondernemers en buurtbewoners van winkelcentrum Dauwendaele. Acht buurtgenoten waren bij de training aanwezig.

'In sommige gevallen wordt er ook geweld gebruikt'

Een van hen is Patricia Jansen van haarstudio Dauwendaele, die na elf jaar het bankje buiten haar studio moest weghalen op verzoek van de politie. "In de avond zaten daar soms wel dertig jongeren op. Wij hadden dat niet door, omdat we gesloten waren, maar het trok blijkbaar toch jongeren het winkelcentrum binnen."
Ze maakt zich daar wel zorgen over. "Want in sommige gevallen wordt er geweld gebruikt. Het is dus belangrijk dat we er met z'n allen wat aan gaan doen", zegt Jansen. Dat vindt trainer Braamse ook, die nogmaals benadrukt dat een band opbouwen belangrijk is. Daarmee bedoelt hij bijvoorbeeld: de jongeren gedag zeggen, zonder te klagen.
Als je boos wordt, ze wegstuurt of uitscheldt, dan bereik je het averechtse. Door rustig te blijven, krijg je vaak een rustige reactie terug en voorkom je escalatie.
buurtbewoner Majorie de Windt
"Op die manier toon je respect en krijg je dat terug. We gaan uit van de gedachte: jij bent oké, maar wat je doet kunnen we niet altijd accepteren", legt hij uit. De workshop is in februari ook al gegeven en buurtbewoner Majorie de Windt heeft wat ze toen geleerd heeft, al in de praktijk gebracht. "Als je boos wordt, ze wegstuurt of uitscheldt, dan bereik je het averechtse. Door rustig te blijven, krijg je vaak een rustige reactie terug en voorkom je escalatie."
Inwoners en ondernemers delen hun ervaringen met hangjongeren tijdens de workshop in Dauwendaele
"Een gevoel van veiligheid creëren is belangrijk om er onder andere voor te zorgen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in de wijk", zegt wethouder Willemien Treurniet van Middelburg. "Het is fijn dat we op deze manier aan de slag kunnen om Dauwendaele nog mooier te maken dan het al is." De workshop krijgt een vervolg in de vorm van vier trainingsavonden voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn.