Ander voer moet deze melkveehouder helpen stikstofuitstoot terug te brengen

Over iets meer dan zeven jaar moet Zeeland de stikstofuitstoot gemiddeld met twaalf procent verlaagd hebben. Die doelstelling moet overeind blijven, adviseerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes vorige week. Maar in delen van Zeeland moet vooralsnog de uitstoot veel verder omlaag. Wageningen Livestock Research denkt dat dat deels kan door koeien ander voer te geven en doet daarvoor praktijkonderzoek.
Onderzoek naar minder stikstofuitstoot koeien melkveehouders met ander voer
Een van de melkveebedrijven die hieraan meedoet, is de Heerenhoeve in Oostburg. Cas Vesseur van de Heerenhoeve experimenteert al langer met de voeding voor z'n koeien. Door mee te werken aan deze pilot krijgt hij meer handvatten om het voer aan te passen. "Het basisrantsoen hebben we verlaagd aan eiwit. En we zijn in de melkrobot ook aan de slag gegaan. Daar krijgen de koeien minder soja en we hebben de productiebrok [krachtvoer, red.] aangepast", aldus Vesseur.
Door koeien voer te geven met minder eiwit, kan de stikstofuitstoot van koeien met ongeveer twaalf procent omlaag, zonder dat het gevolgen heeft voor dier en product. Dat is in ieder geval het doel van het project Koe & Eiwit. "We kijken naar het rantsoen voor de koeien en spelen met de bestanddelen", legt onderzoeker Michel de Haan uit.

Minder eiwit = minder stikstofuitstoot

Eén procent minder eiwit verlaagt de stikstofuitstoot van een koe met één procent. Als het goed is, heeft dat geen gevolgen voor de koe of de melk. "Maar als er tekenen zijn dat de melkproductie omlaag gaat of de koeien ziek worden dan is dat ook onderdeel van het project", legt De Haan uit. "We willen de mogelijkheden en de onmogelijkheden ontdekken van minder eiwit voeren."
Cas Vesseur (L) & Michel de Haan
Cas Vesseur (links) en Michel de Haan in de stal van melkveebedrijf De Heerenhoeve © Omroep Zeeland
Het project loopt nu ongeveer drie maanden. In die periode is de melkproductie op peil gebleven, maar er zit wel meer vet en eiwit in de melk. Dat is een mooi voordeel, vertelt Vesseur. "Daar word ik op uitbetaald. Dat zijn de lekkere bestanddelen in de melk: het vet en eiwit."

Meer maatregelen nodig

In Oostburg rekenen melkveehouders nog steeds op een verplichte uitstootreductie van zeventig procent vanwege een nabijgelegen natuurgebied. Ander voer geven kan daarbij helpen, maar onderzoeker De Haan waarschuwt wel voor te veel optimisme. "Alleen met voeding ga je die zeventig procent niet halen", zegt hij met zekerheid.
koe melkmachine Oostburg
Koe in een melkmachine © Omroep Zeeland
Eigenlijk kan aan die doelstelling alleen worden voldaan met nieuwe, emissiearme stallen. Maar dat is voor een bedrijf als de Heerenhoeve, met honderd koeien, niet te betalen, denkt Vesseur. "We hebben hier twee opvolgers op het bedrijf, daar moet wel toekomst voor zijn", verzucht hij. Vesseur hoopt dan ook dat de doelstelling voor de omgeving van Oostburg nog bijgesteld wordt. Vesseur: "Als die zeventig procent reductie blijft staan, wordt het spannend."
De provincie is op dit moment druk bezig met het maken van een plan van aanpak om aan de stikstofdoelstellingen te voldoen. Daarbij gaat de provincie ervan uit dat er geen boeren hoeven te worden uitgekocht. Volgend jaar juli moeten die plannen klaar zijn.