COA: 'Niet alle klachten in Zeelandhallen te verhelpen'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) begrijpt de klachten van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes. Volgens de asielzoekers is de leefsituatie slecht. Zo zouden er ratten lopen, kakkerlakken rondkruipen en is het 's avonds zo koud dat je niet kunt slapen.
Asielzoekers Zeelandhallen
Asielzoekers in de Zeelandhallen © Omroep Zeeland
"De opvang in Goes is niet voor niks een noodopvang. Uit nood geboren en uit nood in stand gehouden. Dus niemand die daar zit, heeft het heel fijn", zegt Timo Waarsenburg, woordvoerder van het COA voor de regio zuid. "Wie daar lang verblijft, en er zijn er genoeg die dat moeten doen, heeft alle reden om daar niet mateloos blij over te zijn."

Niet alle klachten oplosbaar

Waarsenburg vertelt dat het COA niet aan alle klachten wat kan doen. Zo is de kou 's nachts in de Zeelandhallen bijvoorbeeld lastig te verhelpen. "Het is een evenementenhal die je moet verwarmen met grote warmtekanonnen. Mensen die dicht bij het kanon zitten, zullen het wel redelijk warm hebben. Mensen die er verder vanaf zitten, zullen dat minder hebben. Zo'n zaal laat zich moeilijk gelijkmatig verwarmen."
Daar komt volgens Waarsenburg bij dat het een grote hal is die, met oog op de coronapreventie, regelmatig gelucht moet worden. "En dat kan niet met een klapraam. Dan gaan de schuifdeuren gewoon open."
Zeelandhallen binnen
Zeelandhallen binnen © Omroep Zeeland
Eén van de meest gehoorde klachten, is dat het proces bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erg traag verloopt. "Als COA kunnen we niks doen om het proces bij de IND te versnellen. Daar hebben wij geen enkele zeggenschap over", legt Waarsenburg uit. "Wel kunnen we mensen van de IND uitnodigen om uit te leggen waarom het zo lang duurt."

Geen agressie

De asielzoekers meldden ook agressie door de slechte leefomstandigheden en de lange wachttijd. Maar die signalen herkent Waarsenburg niet. Er zijn volgens de woordvoerder geen noemenswaardige incidenten geweest. "Als je die onvrede in acht neemt, is het eigenlijk heel bijzonder dat er op onze locatie geen sprake is van incidenten."
De opvang in de Zeelandhallen in Goes is een noodopvang voor asielzoekers. Er verblijven momenteel zo'n 320 mensen in het evenementencomplex. Aanvankelijk was dit een tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen, maar de einddatum werd meerdere keren vooruitgeschoven.