'Rapport stikstofbemiddelaar Remkes is een duidelijk signaal naar het zittende kabinet'

De ZLTO Zeeland vindt het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes een 'duidelijk signaal naar het zittende kabinet'. Ook is de belangbehartiger van de Zeeuwse boeren blij dat de stikstofkaart van tafel gaat.
Boerenprotest Noord-Beveland, trekker, tractor, boer, demonstratie, boerendemonstratie
De trekkers reden over Noord-Beveland naar Kortgene - archieffoto © Vivian Kramer
Vanmiddag werd het rapport van Remkes gepresenteerd. De belangrijkste adviezen: sluiten van 500 tot 600 grote veehouderijen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, het van tafel halen van de stikstofkaart en Remkes wil dat er meer gekeken wordt naar de staat van de natuur en wat er in bepaalde gebieden wel kan.
Volgens Joris Baecke, voorzitter van de ZLTO Zeeland, kon je goed merken dat Johan Remkes goed geluisterd heeft naar alle partijen. "Hij vatte heel goed samen wat er decennialang is misgegaan in de communicatie tussen de overheid en de agrarische sector. Hij biedt nu ook een kans om aan het vertrouwen tussen de partijen te gaan bouwen", vertelt Baecke. "Het is een duidelijk signaal naar het zittende kabinet, dat ze het echt beter moeten gaan doen."

Stikstofkaart verdwijnt

"We zijn blij met het advies om de stikstofkaart van tafel te halen. Dat de minister daar in meegaat is goed nieuws" vervolgt Baecke. Over het sluiten van de 500 tot 600 zogenoemde piekbelasters binnen en jaar is Baecke duidelijk. "Onmogelijk. We moeten nog uitzoeken wat het betekent voor Zeeland, maar de tijd, een jaar, die Remkes noemt om uit te kopen of te verplaatsen. Dat is onuitvoerbaar."
Baecke hoopt dat het rapport van de stikstofbemiddelaar de aanzet is voor een herstart van alle gesprekken. "Ik hoop dat het kabinet dit ter harte neemt en dat we nu weer gezamenlijk gaan kijken naar een oplossing voor de crisis waar we in zitten."
Johan Remkes presenteerde vanmiddag zijn rapport
Johan Remkes presenteerde vanmiddag zijn rapport © ANP
De afgelopen periode sprak Remkes in Zeeland met Anita Pijpelink, de aangewezen bestuurder stikstof vanuit de provincie. Pijpelink vindt dat het rapport en de persconferentie aan heeft gegeven dat Zeeland op de goede weg is om de crisis aan te pakken. "De Zeeuwse aanpak hebben we voor de zomer al vastgelegd. Vandaag heb ik gehoord dat we het goede spoor volgen. Daar gaan we dus mee door."
De stikstofkaart die van tafel gaat, was in Zeeland al van tafel. "Er is ruimte voor maatwerk en dat is juist in onze provincie van toepassing. Wij hebben veel akkerbouw bijvoorbeeld", zegt gedeputeerde Pijpelink. "Het blijft natuurlijk wel spannend voor de 500-600 piekbelasters die moeten sluiten. Er zijn dus nog boeren die met onzekerheid zitten."
Boeren voeren opnieuw actie tegen de stikstofplannen van het kabinet
Boeren voeren al het hele jaar actie tegen de stikstofplannen van het kabinet © Omroep Zeeland
In het rapport noemt Remkes het jaar 2030 nog altijd als ijkpunt van de halvering van de stikstofuitstoot. Dat is wat vier coalitiepartijen hebben afgesproken in het regeerakkoord. Remkes wil dat jaartal niet loslaten, wel wil hij op twee momenten, in 2025 en 2028, kijken of nog 2030 haalbaar is.

Inzetten op natuurherstel en transitie in landbouw

De Zeeuwse Milieufederatie vindt dat zorgelijk. De Zmf sluit zich aan bij de reactie van gezamenlijke Nederlandse natuur- en milieuorganisaties. "Door de tussentijdse meetmomenten kan er ruimte ontstaan om de doelen uit te stellen." Ira von Harras, directeur van de ZMf, wil snel met alle partners in de gebieden aan de slag. "Laten we samen de schouders er onder zetten om de Nederlandse natuur te herstellen."