Lockdown voor pluimvee per direct van kracht

In het hele land wordt een ophok-en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft de landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt. De lockdown geldt naast commerciële pluimveehouders ook voor hobbyhouders. Volgens de minister maakt het hoge aantal besmettingen van de laatste tijd duidelijk dat extra voorzorg nodig is.
Kippen bij een pluimveebedrijf
Kippen bij een pluimveebedrijf © ANP
In diverse regio's in Nederland zijn uitbraken geweest. "Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren", schrijft de nieuwe landbouwminister Adema aan de Tweede Kamer. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten "uitzonderlijk veel" vogels besmet.
In augustus werden er nog 76.000 kippen geruimd bij een legpluimveebedrijf in Schore. Voor het bedrijf was het niet de eerste keer dat het te maken kreeg met vogelgriep. Daarnaast zijn er in de zomer heel veel dode vogels aangespoeld aan de Zeeuwse kust, ook die vogels gingen dood aan de vogelgriep.

Gevaar voor verspreiding

Sinds oktober vorig jaar gold een steeds verlengde ophokplicht. Pas eind juni hoefde het pluimvee in een aantal regio's niet meer binnen te blijven. Nu is het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus groter geworden.