Nieuw wooncomplex in Kapelle voor 48 mensen met verstandelijke beperking

Zorgorganisatie 's Heeren Loo bouwt in Kapelle aan een nieuw wooncomplex voor mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat om 48 eenheden voor volwassenen, die nu al elders op de Bevelanden wonen.
Nieuwbouw Kapelle s Heeren Loo
Ontwerpschets van de nieuwbouw aan de Dijkwelseweg in Kapelle. © s Heeren Loo
Dinsdagavond presenteerde regiodirecteur Peter Mooibroek de plannen in de gemeenteraad van Kapelle en kreeg voornamelijk positieve reacties. "We noemen het nieuwbouw maar eigenlijk is het vervangende huisvesting voor onze cliënten." Het gaat om volwassenen en een aantal ouderen met een gemiddelde verstandelijke beperking uit onder meer Nisse, Borsele en Goes - in voormalige huizen van Arduin: "Die woningen gaan we afstoten en komen in de verkoop."

Heel Zeeland

In 2019 heeft 's Heeren Loo het noodlijdende Arduin overgenomen met de afspraak voor volledige nieuwbouw voor alle cliënten in heel Zeeland: al met al komen er 6 nieuwbouwlocaties met 376 nieuwe appartementen. Zo verrijst momenteel in de Middelburgse wijk Rittenburg een wooncomplex voor 64 bewoners, begin volgende maand is daar al de sleuteloverdracht.
In Kapelle komen mensen te wonen met een gemiddelde verstandelijke beperking zonder gedragsproblemen. Een deel werkt overdag in werkplaatsen en dagbestedingen. Een ander deel heeft een "hogere zorgvraag", aldus Mooibroek. "Denk aan cliënten die wat knutselen overdag, dat is het maximale niveau dat deze groep aankan."

Buurt informeren

Voor Kapelle volgt 11 oktober nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. "Het is heel belangrijk om aan de voorkant de buurt te informeren wat we gaan bouwen en voor welke groep", benadrukt de regiodirecteur.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.