Bijeenkomst stimuleert om zelf zaden te kweken: 'het is goed voor de portemonnee'

De zadenbibliotheek in Middelburg was afgelopen maart een groot succes en om het nog succesvoller te maken werd er vanavond een bijeenkomst gegeven over hoe je zaden kweekt. In maart zijn er meer dan 2.500 zakjes zaad vergeven, maar volgend jaar wil de bibliotheek dit aantal verhogen. Vandaar dat ze met deze bijeenkomst mensen willen motiveren om zelf zaden te kweken zodat ze die volgend voorjaar naar de bibliotheek kunnen brengen.
zadenbibliotheek 2
Zo'n veertig mensen kwamen naar de bijeenkomst om uitleg te krijgen over zelf zaden kweken © Omroep Zeeland
"Het idee is dat men gaat zorgen voor de eigen voedselproductie. Dat is beter voor de portemonnee, het is biologisch en we oogsten uit de tuin en eten het direct op dus korter kan de voedselketen niet zijn", vertelt Patricia Boey van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Mandolie Bulten had in maart een zakje zaad meegenomen. "Dat was van de judaspenning, een mooie bloem, maar die is helaas niet uitgekomen", vertelt ze. Bulten is altijd op zoek naar iets bijzonders. "Ik heb dit jaar bijzondere tomaten gekweekt. Ze zijn heel mooi en lekker dus die zaden wil ik volgend jaar naar de zadenbibliotheek brengen zodat iedereen ervan kan genieten."

Tuinieren is populair

Toen de zadenbibliotheek in maart geopend werd vlogen de gratis zadenzakjes de deur uit. "Door corona is tuinieren ontzettend populair geworden omdat mensen vaker thuis waren", vertelt projectleider Hetty Dirksen. Ze merkt wel dat multinationals die in de zaden handelen niet blij zijn met de opkomst van de zadenbibliotheek: "Landelijk zijn er inmiddels ongeveer zeventig zadenbibliotheken en ik denk dat mensen ze ook nog wel in de winkel kopen."
Zadenbibliotheek
Tijdens de bijeenkomst konden geïnteresseerden al een zakje zaadjes meenemen. © Omroep Zeeland
Bij de bijeenkomst waren ook jongeren aanwezig waaronder HZ-student Esmee: "Ik doe een minor in circulaire economie en mijn coach vertelde over deze bijeenkomst. Bonen, pompoen of courgette kweken lijkt me erg leuk. We hebben een studententuin en daar kan ik de zaadjes planten. Ik kan niet wachten tot de zadenbibliotheek weer open gaat." Dirksen waarschuwt wel: "Per persoon mag je maximaal twee zakjes zaad meenemen. Iedereen moet er plezier van hebben."