Eerste hulp bij dure energierekeningen: vijf snelle en handige bespaartips

We hebben er allemaal mee te maken: de stijgende energierekeningen. Het kabinet kondigde weliswaar een prijsplafond aan, maar je kunt nog altijd zelf een aantal dingen doen om geld te besparen. Daarom zetten wij de vijf beste tips op een rijtje voor je.
Energiecrisis
Verwarming uitzetten © Pixabay

Tip 1: Stekker uit je stopcontact

Ook als je je apparaten niet gebruikt, verbruiken ze stroom. Dat noemen we 'sluipverbruik'. Jaarlijks zorgt dit sluipverbruik gemiddeld voor zo'n 450kWh per jaar. Dat staat gelijk aan zo'n 100 euro. Trek daarom gewoon de stekkers uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt.

Tip 2: Zet je verwarming lager

Laten we eerlijk zijn. Iedereen zit liever in een kamer waar het 21 graden is, maar dat is niet heel zuinig, want je verwarming moet hard werken om die temperatuur aan te houden. Dat kost veel centen. Zet je verwarming dus gewoon een paar graden kouder. 18 graden is ruim voldoende. Toch wat te fris? Pak dan gewoon lekker een dikke trui en/of een dekentje.

Tip 3: Douche niet zo lang

Lang douchen is kostbaarder dan je denkt. Je betaalt natuurlijk voor je water, maar ook het water lekker warm krijgen kost je geld. Daarom kun je dus beter zo kort mogelijk douchen. Zet desnoods een liedje op om je douchebeurt te timen. Voor de langzame douchers raden we Bohemian Rhapsody aan (6 minuten), wie het wat sneller kan, kan bijvoorbeeld kiezen voor Let It Be van de Beatles (4 minuten) en voor de snelle douchers onder ons: Duurt Te Lang van Davina Michelle.
Het geld dat je bespaart kan je investeren in een waterbesparende douchekop.
Warmte als water
Douchen kost stiekem veel geld © Omroep Zeeland

Tip 4: Zet je cv-ketel lager

Wist je dat je de aanvoertemperatuur van je cv-ketel lager kunt zetten? Het handigste is wel om contact op te nemen met je cv-ketelinstallateur. Die kan je vertellen wat de meest voordelige aanvoertemperatuur is. Wanneer deze omlaag kan, bespaar je gas.

Tip 5: Laat je droger verstoffen

Een wasdroger is een ware energieslurper. Tegenwoordig zijn er wel wat zuinigere wasdrogers, maar ze gebruiken alsnog veel energie. Hang daarom gewoon je was op. Om ruimte te besparen kun je een droogrek kopen die in je trapgat past. Voor sokken en andere kleine dingen kun je ook droogrekken kopen die je aan je verwarming kunt hangen. Wel oppassen dat je kat er niet mee aan de haal gaat.