Kledingbank schreeuwt om truien en jassen: 'En de winter moet nog beginnen'

Kledingbank Zeeland heeft een schrijnend tekort aan warme truien en jassen. Vooral voor mannen is er nauwelijks aanbod doordat er maar weinig 'nieuwe' kleding wordt aangeleverd. De vraag is op dit moment hoog door de torenhoge energiekosten, waardoor minderbedeelden hun verwarming laag zetten, of helemaal uit.
Kledingbank
Een schreeuwend tekort aan jassen © Omroep Zeeland
Bij de kledingbank in Middelburg hangt één rek met truien en één met jassen. Nog voor de winter hoort het hier vol te hangen hangen, maar de aanwas van nieuwe oude spullen is minimaal. "Het liefst zien we nog zeker drie van dit soort rekken", vertelt Lijda van Zorgen van de Kledingbank.

Asielzoekers en energieprijzen

De enorme vraag komt mede door de vele mannelijke asielzoekers in de provincie. Ze komen met amper wat kleding naar Nederland en hebben wat warms nodig voor de koude dagen. Ook zijn steeds meer mensen klant bij de kledingbank. Met een winter voor de deur waar de verwarming bij veel mensen uit blijft door de kosten, wordt dit aantal naar verwachting alleen maar groter.
Ook mannenschoenen in de maten 41 tot en met 43 zijn schraal. "Mannen dragen hun kleding langer en het ligt vaker te verstoffen thuis", vertelt Ineke Joosse van de Kledingbank. "We hopen dat ze eens kijken in de kast en het naar ons brengen, want we hebben het zo hard nodig."
Kledingbank Zeeland komt vooral mannenkleding tekort
Als dat niet gebeurt ligt nee-verkopen op de loer. Dat gebeurt zelfs al, vertelt Lijda. "En dat wil je niet, want naast warm eten, wil je ook een warme winter bieden. We schreeuwen om mannenkleding."
Kleding kan worden ingeleverde bij de filialen van Kledingbank Zeeland in Middelburg (Achter de Houttuinen 14) en Terneuzen (Noordstraat 19). Ook hoopt de kledingbank dat er nieuwe vrijwilligers komen, want ook daar is een schrijnend te kort aan.
Kledingbank
De rekken horen veel voller te hangen © Omroep Zeeland