Leeg aangespoelde vluchtelingenboot met geheimzinnige code roept vragen op

Een verlaten rubberboot op het strand van Oostkapelle. Lek en op een lege waterfles na, ligt er niets aan boord. Op de rand van de boot mysterieuze tekens. Wat doet die boot hier? En belangrijker: waar is de bemanning gebleven? Visser René Flohil uit Oostkapelle zit vol vraagtekens als hij de boot 's ochtends aantreft. "Het was ook geen kleine boot hé, hij was bijna tien meter lang."
Flohil vindt de boot maandagochtend, als hij gaat vissen op het Oostkapelse strand. Hij herkent het meteen als vluchtelingenboot, door de beelden die hij kent van het journaal. "Ik dacht: waar zijn die mensen die in de boot zouden moeten zitten?" Op het strand lopen weliswaar wandelaars, maar van de passagiers ontbreekt ieder spoor. "Ik vond het een opvallend en verdacht bootje, dus ik heb 112 gebeld."
Hij krijgt te horen dat hij niet aan de boot mag zitten. De politie wordt gealarmeerd, net als de kustwacht en de Koninklijke Marechaussee. Die komen voor onderzoek.

Gebruikt voor de oversteek naar Engeland

Flohil blijkt het bij het rechte eind te hebben. De boot die is aangespoeld, is gebruikt door vluchtelingen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, vermoedelijk vanuit Frankrijk. Het gebeurt vaker dat dergelijke boten worden aangetroffen of aanspoelen.
Sterker nog, naast de boot van Oostkapelle zijn er zondag nog drie voor de Zeeuwse kust gevonden en aan land gebracht. De kustwacht vindt de bootjes als ze met vliegtuigen of schepen patrouilleren.

Een combinatie van een letter en drie cijfers

Op de boot in Oostkapelle stond een combinatie van een letter en drie cijfers. "Die worden aangebracht door de Engelse kustwacht als ze de vluchtelingen uit de bootjes halen", legt Mike Hofman van de Marechaussee uit. De Engelse kustwacht heeft volgens Hofman niet altijd de capaciteit om de bootjes uit het water te halen of op sleeptouw te nemen. Daarom worden de tekens aangebracht. De boten worden vervolgens door de kustwacht achtergelaten op zee. De vluchtelingen gaan door naar Engeland.
"Met die tekens kunnen wij bij de Engelse kustwacht verifiëren welke boot het is en hoeveel migranten erop zaten", legt Hofman uit. "Het is geen ideale situatie, want het levert extra werk op."
Dankzij de tekens weet de Nederlandse kustwacht wel dat de opvarenden veilig van boord zijn gehaald. Als een boot zonder tekens aanspoelt, is er mogelijk iets ergs gebeurd. Als de oversteek lukt, dan spoelt de boot hier niet aan.