Raadslid Hulst: 'Wethouder wilde via een omweg mij de mond laten snoeren'

Terwijl er overal hard gewerkt moet worden aan een nieuwe bestuurscultuur zegt de fractievoorzitter van de PvdA in Hulst, Rob Lambert, dat er via een omweg is geprobeerd om hem een toontje lager te laten zingen. Een van de wethouders in Hulst heeft volgens Lambert bij een Zeeuwse bestuurder van PvdA-huize zijn beklag gedaan en erop aangedrongen Lambert tot de orde te roepen.
Gemeenteraad Hulst vergadert over Plan Perkpolder
Gemeenteraad Hulst © Omroep Zeeland
Het zat Rob Lambert zo hoog dat hij donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besloot om het verhaal met zijn collega's te delen. De aanleiding voor het voorval was de kritische houding van de PvdA, bij monde van Lambert, ten opzichte van de manier waarop Hulst was omgegaan met het bezoek van minister Van der Wal aan de Hedwigepolder. Voor dat bezoek had burgemeester Mulder besloten wie er vanuit de gemeenteraad mee mocht, zonder diezelfde raad daarover te informeren of te laten beslissen. Dat zette bij een aantal raadsleden kwaad bloed, wat tijdens een speciaal ingelaste vergadering werd geuit.

'Moet zich koest houden'

"Diezelfde week heeft een van de zittende wethouders via een Zeeuws PvdA-bestuurder geprobeerd mij de mond te snoeren in deze kwestie", zegt Lambert. "Er is letterlijk gevraagd 'mij tot de orde te roepen', en 'te zorgen dat ik me koest houd'. Vervolgens zijn er onterecht verhalen verspreid over dat betreffende partijgenoot kwaad op me zou zijn door mijn uitlatingen en ik daardoor beter wat kon oppassen." De bewuste PvdA-bestuurder zocht na dit gesprek contact met Lambert en heeft hem dit meegedeeld.
Christianne van der Wal Hedwigepolder
Minister Christianne van der Wal op bezoek in de Hedwigepolder © Omroep Zeeland

Zwijgend ontvangen

Er werden bewust geen namen genoemd door Lambert, omdat het volgens hem niet ging om wie wat deed, maar dit een situatie is die men niet zou moeten willen in Hulst. De PvdA'er wilde van het college weten of deze manier van muilkorven een soloactie van de bewuste wethouder is geweest, of dat het hele college hier achter heeft gestaan. Maar nadat Lambert zijn betoog deed bleef het stil vanuit die hoek. En de voorzitter van de gemeenteraad liet niet toe dat andere raadsleden hier verder op in gingen.