Gezondheidsinspectie buigt zich over slechte leefomstandigheden vluchtelingen Goes

Naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep Zeeland over de slechte leefomstandigheden van vluchtelingen in de crisisnoodopvanglocatie in de Zeelandhallen, gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd contact opnemen met de GGD Zeeland. De inspectie wil van de GGD weten of die genoeg zicht heeft op de situatie van de vluchtelingen en of de GGD vindt dat er iets moet veranderen in de opvang waar 320 vluchtelingen worden opgevangen.
Asielzoeker in de Zeelandhallen
Asielzoeker in de Zeelandhallen © ANP
Gisteren berichtte Omroep Zeeland over kikkers, kakkerlakken en ratten in de opvang. Ook zou de helft van de vluchtelingen ziek zijn, is het er koud en zijn er slechte hygiënische omstandigheden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) begrijpt de klachten van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes, maar zegt dat er niet aan alle klachten iets gedaan kan worden. Zo is het volgens het COA moeilijk om de hele ruimte gelijkmatig te verwarmen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is zelf niet in de opvang geweest. "We gaan contact opnemen met de GGD Zeeland", vertelt Frank Wassenaar van de inspectie. "Die is verantwoordelijk voor de volksgezondheid, dus ook in de asielopvang." De inspectie houdt landelijk in de gaten hoe het gesteld is met de vluchtelingenopvanglocaties.
Vier asielzoekers
Vier asielzoekers bij de Zeelandhallen © Omroep Zeeland
"We weten dat de gezondheidsomstandigheden soms niet ideaal zijn. Het gebrek aan perspectief is ook wreed. Mensen moeten soms maanden wachten voordat ze hun asielaanvraag kunnen toelichten bij de IND. Dat doet wat met hun mentale gezondheid", ziet Wassenaar. Ook aan de fysieke omstandigheden schort het een en ander. "Het gebrek aan privacy, continu geluid rond je, mensen dicht op elkaar, het delen van sanitair...", somt Wassenaar op.
Onaangename leefomstandigheden kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. "Het is niet aan ons om tot in de detail te regelen hoe de asielopvang er uit zou moeten zien", zegt Wassenaar. Maar: "Wij vragen wel de overheid en de asielopvang goede omstandigheden te creëren."