Oosterscheldekering heeft nieuw noodsluitsysteem, 'voor als niemand op de knop kan drukken'

De Oosterscheldekering heeft een nieuw automatisch noodsluitsysteem gekregen. Dat systeem zorgt ervoor dat als niemand bij een te hoge waterstand op de knop kan drukken, de kering alsnog automatisch dichtgaat. Het systeem is deze week succesvol getest.
Oosterscheldekering
Afbeelding ter illustratie © Marc van Haag
"Normaal sluiten we de kering bij een verwachte waterstand van drie meter", legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. De Oosterscheldekering gaat dan dus al dicht voordat de waterstand daadwerkelijk drie meter hoog is. "Maar stel dat er niemand op de knop kan drukken en het systeem een waterstand van drie meter boven NAP detecteert, dan zet het systeem de sluiting zelf in werking."
Dat is tot nu toe nog nooit gebeurt. Sinds de ingebruikname in 1986 is de Oosterscheldekering 29 keer gesloten vanwege storm. Dit gebeurde dus altijd handmatig.

Nieuwe hardware

Het systeem heeft nieuwe hardware gekregen, maar werkt verder op dezelfde manier. Voorlopig draait het oude systeem nog als back-up. "Als het nieuwe op een gegeven moment betrouwbaar blijkt, dan kan dat eraf", zegt de woordvoerder.
Alle stormvloedkeringen zijn volgens Rijkswaterstaat heel belangrijk nu het vaker stormt en hevig regent door klimaatverandering. De rivieren bereiken hogere waterstanden, de zeespiegel stijgt en de zeebodem daalt. Dat zijn bedreigingen voor een land als Nederland, dat een delta van grote rivieren is.