Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse is Streekproducent van het Jaar 2022

Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse heeft vanavond de Zeker Zeeuws publieksverkiezing 'Streekproducent van het Jaar 2022' gewonnen. Het bedrijf maakt zeezout uit de Oosterschelde dat wordt gebruikt in diverse sterrenrestaurants, waaronder bijvoorbeeld RIJKS® in Amsterdam.
Christian Clerx van Zeeuwse Zoute, winnaar Streekproducent van het jaar 2022
Christian Clerx van Zeeuwse Zoute, winnaar Streekproducent van het jaar 2022 © Omroep Zeeland
Eigenaar van Zeeuwsche Zoute, Christian Clerx, vroeg zich af waarom er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout is. "Zout is verbindend. Als je het toevoegt bij het eten, dan trekt het de smaak naar boven. Dat is het mooie van dit product." Nu produceert hij rond de 800 kilo zout per maand. "We kunnen niet opboksen tegen de zoutmakers uit de mediterrane landen, maar we exporteren inmiddels naar België, Duistland en Zwitserland, dus er is wel waardering voor ons zout."

Zeeuws-Vlaamse bedrijven scoren hoog

Zeeuws-Vlaanderen liet net als vorig jaar opnieuw van zich horen deze verkiezing. Op de tweede plaats eindigde de familie Vasseur uit Oostburg. Met de Heerenhoeve, hun melkveebedrijf, maken ze dertig smaken ijs, negen smaken yoghurt en vijf smaken vla. Charlotte Pillen uit Cadzand, producent van kruidenlikeur Hierbas de las Dunas, werd derde bij de publieksverkiezing. De kruidenlikeur die ze samen met haar partner chef-kok Syrco Bakker maakt wordt gemaakt van achttien met de hand geplukte kruiden en bloemen uit de Zeeuws-Vlaamse duinen.
Stichting Zeeuws Streekproduct, die de verkiezing organiseert met als doel de streekproducent in het eigen dorp of de streek zichtbaar te maken, is blij dat de consument de weg weet te vinden naar de boer om de hoek. "Juist nu met alles wat er op de agrarische sector afkomt, is waardering voor de producent en het product belangrijk. Deze 'makers' zorgen naast een goed product ook voor dat kenmerkende Zeeuwse landschap waar we zo dol op zijn", zegt Caroline Melissant, coördinator van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.