Leeuwfontein Calvijn College resultaat van werken met 'hart, hoofd en handen'

Aftellen van vijf tot nul, een korte stilte... en dan stroomt er water uit de bek van de ijzeren leeuw. De nieuwe, duurzame fontein aan de Van Leeuwenhoeklaan in Kruiningen is in gebruik. De leeuwfontein en vlonder zijn het noeste werk van negen leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De gemeente wil de jeugd meer betrekken bij duurzaamheid en heeft hen daarom de opdracht gegeven. Wethouder Maarten Both kan met een gerust gevoel toezien op het resultaat van dit werken met "hart, hoofd en handen."
Leeuwfontein Kruiningen
Negen (oud)leerlingen van het Calvijn College bij 'hun' fontein in Kruiningen. © Streekomroep De Bevelanden
De tientallen toekijkende leerlingen, ouders en buurtbewoners houden hun adem in. Want even lijkt de watertoevoer te haperen. Maar al snel blijkt alles te werken. De leeuwfontein, uitgevoerd in plaatstaal, is niet zomaar een sierstuk bij een vijver. Het rondgepompte water zorgt voor voldoende zuurstof, zodat de vissen en de waternatuur kans van leven hebben. Een zonnepaneel levert stroom voor de energiezuinige pomp. Watercirculatie en gezonde watersystemen, het is ook iets waar jongeren zich voor inzetten.

Talent

Both: "We hadden ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen en een aannemersbedrijf de opdracht geven. Maar we willen juist de samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en onderwijs een kans geven." Daarbij viel de oog van het Reimerswaalse college op de vestiging van het Calvijn College in Krabbendijke. "Het talent dat daar rondloopt heeft het prima voor elkaar gekregen", constateert de wethouder.
Docent André Janssen is trots op zijn leerlingen die de klus hebben geklaard. Eigenlijk had de fontein er al vorig jaar moeten staan, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. "De houten vlonder is gemaakt door vakhavo-leerlingen die één dag in de week bij ons op de locatie Kerkpolder praktijk volgen", aldus Janssen. Het zijn Marnix, Elisja, Gerrald, en Bastiaan - allemaal 15 jaar.

Bedenkers leeuw

De bedenkers en makers van de leeuw (Jan, Jarno, Walter, Nico en Maurice) zijn een jaar ouder. Ze zijn zelf met het idee gekomen om de fontein de vorm van een leeuw te geven. Vervolgens hebben ze een ontwerpschets laten uitwerken bij het metaalbewerkingsbedrijf van Jarno's vader. Ze zijn maar wát trots op het resultaat. "Als ik er langs fiets denk ik: dat is nou míjn leeuw", zegt Nico. "Mooi, toch."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.