Yvonne (71) uit Terneuzen doet mee aan het ouderensongfestival: 'Zingen houdt mij jong'

Het Eurovisie Songfestival kent iedereen wel, maar er is ook een speciaal songfestival voor ouderen. Gisteren was de Zeeuwse voorronde in woonzorgcentrum Ter Reede in Vlissingen. Een van de weinige Zeeuwse deelnemers was Yvonne Kostanjevec uit Terneuzen en zij is ervan overtuigd dat blijven zingen je jong houdt.
Yvonne Kostanjevec uit Terneuzen is ervan overtuigd dat zingen je jong houdt
Ook John Riekwel, evenementenorganisator WVO Zorg en een van de organisatoren van deze voorronde van het ouderensongfestival in Ter Reede, is overtuigd van de helende werking van muziek. En dat geldt volgens Riekwel voor zowel de deelnemers op het podium als voor de ouderen in het publiek.

'Glinstering in hun ogen'

"Je ziet dat de voeten mee gaan wippen op de muziek, je ziet dat ze genieten. Dan komt er echt een glinstering in hun ogen", vertelt Riekwel. "En dan hebben ze het er dagen later nog over, dat ze het zo mooi vonden. Dat is echt superbelangrijk voor de bewoners."
Ouderen genieten van het songfestival
Ouderen genieten van het songfestival © Omroep Zeeland
Ook de bewoners zelf beamen dat. Zoals Wies Harinck, ze komt oorspronkelijk uit Hulst, maar woont nu al acht jaar in Ter Reede en viert binnenkort haar honderdste verjaardag. "Het is echt heerlijk! Ik heb een beetje gedanst en meegeneuried."

Met volle teugen genoten

Al moet het volgens Lena Jobse uit Biggekerke niet te gek worden. "Ik heb ook meegezongen, maar je wil er ook niet bovenuit krijsen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling", lacht ze. Ze heeft met volle teugen genoten van de optredens, onder meer van Kostanjevec.
De Terneuzense zangeres is 71 jaar en zingt nog regelmatig. Ze deed mee met het nummer 't Is over, van Annie M. G, Schmidt en Harry Bannink. En dat viel in de smaak, want de jury koos haar uit als een van de kandidaten die door mogen naar de volgende ronde.
Yvonne (71) is van plan volgend jaar weer op te treden
Yvonne (71) is van plan volgend jaar weer op te treden © Omroep Zeeland
Dat terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. "Ik was eigenlijk van plan om niet door te gaan. Want dan moet je naar Amsterdam en dan moet je wel erg vroeg de wekker zetten, hoor!"
Maar daar ging de jury niet in mee. Dus mag Kostanjevec in de volgende ronde de eer van Zeeland verdedigen en maakt ze dus nog kans op een plekje in de grande finale op zondag 11 december in het DeLaMar Theater in Amsterdam.